:

:

TV Most

Foto: EPA

clock

Mart 05, 2024   12:28

0

66

Prekinuti pregovori u Egiptu o primirju; Gebrejesus: Deca umiru od gladi na severu Gaze

Rat Izraela i Hamasa – 151. dan. Prekinuti pregovori o prekidu vatre između Hamasa i posrednika u Kairu. Šef Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus istakao je da deca umiru od gladi na severu Gaze. UN u svom izveštaju navodi da postoje "uverljivi dokazi" da su pripadnici Hamasa počinili seksualno nasilje. Palestinske vlasti saopštile su da je od 7. oktobra u Gazi poginula 30.631 osoba.

I dalje se vode pregovori o prekidu vatre u Kairu, ali zasad nema konkretnih pomaka. Hamas tvrdi da nema informaciju koliko je izraelskih talaca živo, niti gde se nalaze u Gazi, kao i da zato ne može da dostavi spisak Izraelu.

Ministarstvo zdravlja u Gazi, koje je pod kontrolom Hamasa saopštilo je da je u izraelskim napadima od 7. oktobra ubijeno 30.534, dok je njih 71.920 povređeno.

Sa druge strane, izraelska vojska tvrdi da je više od 450 Hamasovih i drugih vojnih operativaca zaposleno u Agenciji Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama, kao i da su obaveštene UN i druge međunarodne organizacije.

Bela kuća pozvala je Hamas da prihvati uslove sporazuma o šestonedeljenom prekidu vatre u Kairu, tokom kojeg bi trebalo da oslobodi bolesne, ranjene i starije taoce koje drži u Gazi.

Za to vreme, visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj priključio se pozivu potpredsednice SAD Kamale Haris za hitan prekid vatre i veći priliv humanitarne pomoći Gazi.

Raketa jemenskih Huta pogodila švajcarski brod, plovilo bez većih oštećenja nastavilo put

Jedna od dve protivbrodske balističke rakete koje su jemenski Huti ispalili na trgovački brod u Adenskom zalivu pogodila je to plovilo i izazvala "štetu", saopštila je Centralna komanda SAD.

Prvi izveštaji ukazuju da nema povređenih, a kontejnerski brod pod zastavom Liberije, u vlasništvu Švajcarske, nije zatražio pomoć i nastavio je put, navodi se u saopštenju CENTCOM.

Vojni portparol iranskih Huta rekao je u ponedeljak da su oni gađali brod sa "više odgovarajućih pomorskih projektila". Huti gađaju brodske puteve Crvenog mora u znak podrške Palestincima u ratu između Izraela i Hamasa u Gazi.

Američka vojska je saopštila da su Huti takođe lansirali protivbrodsku balističku raketu iz Jemena u južno Crveno more, ali da je udarila u vodu bez oštećenja ili povreda komercijalnih brodova ili brodova američke mornarice.

Snage CENTCOM izvele su "preventivne" napade na dve protivbrodske krstareće rakete koje su predstavljale "neposrednu pretnju" za trgovačke brodove i brodove američke mornarice u regionu, dodaje se u saopštenju.

Sjedinjene Države i Britanija su pokrenule udare na mete Huta u Jemenu i preimenovali su tu miliciju u terorističku grupu.

Napadi Huta u Crvenom moru poremetili su globalno brodarstvo, primoravajući kompanije da se preusmere na duže i skuplje rute oko južne Afrike, i podstakli strah da bi se rat Izraela i Hamasa mogao proširiti i destabilizovati šire odručje Bliskog istoka.

UN: "Uverljivi dokazi" da su pripadnici Hamasa činili seksualno nasilje

Istraživački tim Ujedinjenih nacija zaključio je da postoje "uverljivi dokazi" da su pripadnici palestinske militantne grupe Hamas, tokom napada na Izrael 7. oktobra, počinili seksualno nasilje, uključujući silovanje i grupno silovanje, piše Bi-Bi-Si.

Istraga, koju je vodila Pramila Paten, posebna predstavnica UN-a za seksualno nasilje u sukobima, utvrdila je da postoje "uverljive informacije” da su taoci bili izloženi seksualnom nasilju.

U izveštaju se navodi da, "uprkos zajedničkim naporima da se podstaknu" žrtve da svedoče, tim nije uspeo da intervjuiše nijednu od njih.

Pojedini navodi o silovanju i seksualnom nasilju nisu mogli biti provereni ili su bili "neutemeljeni“, dodaje se u izveštaju.

Istraživački tim UN-a bio je u Izraelu između 29. januara i 14. februara, a 10 članova tima prikupljalo je i proveravalo optužbe i navode o seksualnom zlostavljanju, saopštio je UN.

Održana su i 33 sastanka sa državnim predstavnicima, a pregledano je više od 5.000 fotografija i 50 sati video-zapisa.

"Utvrđeno je da postoje razumni razlozi za verovanje da se seksualno nasilje povezano sa sukobom dogodilo na više lokacija tokom napada 7. oktobra“, stoji u izveštaju UN-a.

Dodaje se da se to dogodilo na najmanje tri lokacije - na mestu muzičkog festivala Nova i u okolini, na putu 232 i u kibucu Reim.

U izveštaju UN navodi se da je istraživački tim „našao jasne i uverljive informacije da je nad taocima počinjeno seksualno nasilje, uključujući silovanje, mučenje, okrutno, neljudsko i ponižavajuće postupanje”.

Takođe je rečeno da "ima razloga za uverenje da bi se takvo nasilje ponavljalo i protiv zatočenih u Gazi”.

Hamas odbacuje optužbe da su njihovi pripadnici seksualno zlostavljali žene tokom napada.

Naoružani pripadnici Hamasa upali su u Južni Izrael 7. oktobra, kada je ubijeno oko 1.200 ljudi, a 253 osobe su Hamasovci uzeli za taoce.

Izrael je odgovorio pokretanjem vojne ofanzive u Gazi, tokom koje je do sada ubijeno najmanje 30.500 ljudi, prema Ministarstvu zdravlja u toj enklavi kojim upravlja Hamas.

"Izrael pozdravlja konačno priznanje da je Hamas počinio seksualne zločine“, rekao je Lior Hajat, portparol izraelskog ministarstva spoljnih poslova reagujući na sadržaj izveštaja.

Dodao je da Izrael sada „poziva na trenutno sazivanje Saveta bezbednosti UN-a sa ciljem označavanja Hamasa kao terorističke organizacije i nametanja međunarodnih sankcija protiv njih”.

Hajat je istovremeno odbacio izveštaj UN-ovog tima o navodima o seksualnom nasilju nad palestinskim muškarcima i ženama u zatvorima, tokom pretresa kuće i na kontrolnim tačkama nakon 7. oktobra.

UNRVA: Palestinci zatvoreni u Izraelu tvrde da su bili zlostavljani

Palestinci koje su pritvorile izraelske snage vraćaju se "potpuno traumatizovani" uz tvrdnju da su bili zlostavani, rekao je šef palestinske agencije UN za izbeglice (UNRVA).

Pritvorenici su prijavili da su bili podvrgnuti "širokom spektru zlostavljanja" uključujući pretnje strujnim udarom, fotografisanje dok su nagi, lišavanje sna i korišćenje pasa za zastrašivanje, naveo je Filip Lazarini na brifingu za medije.

Lazarinijevi komentari došli nakon što je Izrael optužio UNRVA da je zaposlila više od 450 "terorista“.

Gebrejesus: Deca umiru od gladi na severu Gaze

Šef Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus istakao je u svojoj objavi na platformi Iks (Tviter) da deca umiru od gladi na severu Gaze.

Naveo je da su posete timova SZO tokom vikenda bolnicama Avda i Kamal Advan, u severnoj Gazi, bile prve od početka oktobra i da su dovele su do "sumornih saznanja“.

Šef SZO je istakao je tešku neuhranjenost dece koja umiru od gladi i ozbiljnu nestašicu goriva, hrane i medicinskih zaliha.

"Situacija u bolnici Al Avda je posebno užasna, jer je jedna od zgrada uništena“, napisao je Gebrejesus.

Bolnica Kamal Advan je jedina bolnica za pedijatriju na severu Gaze i preplavljena je pacijentima.

U objavi se tvrdi da je nedostatak hrane doveo je do smrti desetoro dece.

Nedostatak struje predstavlja ozbiljnu pretnju nezi pacijenata, posebno u jedinicama intenzivne nege i neonatalnim jedinicama.

Palestinske vlasti: Od 7. oktobra u Gazi poginula 30.631 osoba

Najmanje 30.631 Palestinac je ubijen, a 72.043 osoba je ranjeno u izraelskoj vojnoj ofanzivi na Gazu od 7. oktobra, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u Gazi.

Kako se dodaje, u protekla 24 časa oko 97 Palestinaca je ubijeno, a 123 ranjeno.

Pregovori o prekidu vatre u Gazi prekinuti bez pomaka

Ostalo je samo nekoliko dana da se zaustave borbe na vreme za početak Ramazana, a pregovori o prekidu vatre između Hamasa i posrednika u Kairu su prekinuti.

Visoki zvaničnik Hamasa Basem Naim rekao je Rojtersu da je palestinska militantna grupa posrednicima predstavila svoj predlog sporazuma o prekidu vatre tokom dvodnevnih pregovora i da čeka odgovor Izraelaca, koji nisu učestvovali u ovoj rundi.

"(Premijer Benjamin) Netanjahu ne želi da postigne sporazum i lopta je sada u dvorištu Amerikanaca“ da ga pritisnu na dogovor, rekao je Naim.

Izrael je odbio da javno komentariše pregovore u Kairu.

Međutim, zvaničnici su rekli da Izrael nije poslao delegaciju na pregovore jer zahtevaju da Hamas predstavi spisak od 40 starijih, bolesnih i žena talaca koji će biti prvi oslobođeni u okviru primirja koje bi u početku trajalo šest nedelja.

Hamas u međuvremenu zahteva da se humanitarna pomoć velikih razmera dozvoli u Gazi i da se Palestincima koji su raseljeni iz svojih domova na severu enklave dozvoli povratak.

Izvor: RTS

HamasIzraelGazaGebrejesus
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva