:

:

TV Most

clock

Novembar 15, 2023   13:32

0

138

Preminuo glumac Žarko Laušević

Glumac Žarko Laušević (1960-2023) preminuo je danas u 63. godini života, posle kraće i teške bolesti, saopštila je porodica.

Kako je najavljeno, o datumu i mestu sahrane javnost će biti blagovremeno obaveštena.

Žarko Laušević je spadao u najpoznatije i napriznatije jugoslovenske i srpske glumce druge polovine osamdesetih, čiju karijeru je naprasno prekinuo zločin koji je počinio 1993. i za koji je bio osuđen na višegodišnju robiju u rodnoj Crnoj Gori.

Posle skraćenja presude i pomilovanja, Laušević se odselio u Sjedinjene Američke Države, odakle se vratio najpre ispovednom knjigom "Godina prođe, dan nikad", a potom i sa još nekoliko autobiografskih dela, kao i nekoliko uloga na televiziji i filmu u poslednjih desetak godina.

Cetinjanin Laušević je završio glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu 1982. godine, kada postaje i član Jugoslavenskog dramskog kazališta.

Popularnost u Jugoslaviji je stekao ulogom kriminalca u televizijskoj seriji "Sivi dom" (1986) reditelja Darka Bajića, kao i, između ostalog, filmovima "Šmeker" (1986), "Dogodilo se na današnji dan" (1987), "Braća po materi" (1988), "Boj na Kosovu" (1989), "Kaži zašto me ostavi" (1993) i "Bolje od bekstva" (1993).

Za ulogu u filmu "Oficir s ružom" Laušević je 1987. godine zaslužio Zlatnu arenu za najboljeg glumca na Filmskom festivalu u Puli. Od brojnih nagrada Laušević je dobio "Zorana Radmilovića" za ulogu u "Kanjošu Macedonoviću" (1989) i Sterijinu nagradu za naslovnu ulogu u predstavi "Sveti Sava" (1990).

Laušević je u leto 1993. godine prilikom svađe i sukoba ispred jednog kafića u Podgorici ubio iz pištolja napadače Dragora Pejovića i Radovana Vučinića, a trećeg Andriju Kažića je teško ranio.

Osuđen je na 13 godina zatvora za dvostruko ubistvo. Događaj i njegove posledice koji će mu iz temelja promeniti život Laušević je najpre opisao u autobiografskoj knjizi "Godina prođe, dan nikada" (2011), kao i u nastavku "Druga knjiga" (2013). 

"Maja, moja žena, jeste tu, ali je nema. Majka u krilu, drhtavim rukama, drži mokar kišobran. Svi ćutimo. Niko nikoga ne gleda. Do pre dva dana od svega nas je delila samo jedna privremena reč - zatvor. Sada to više nije samo reč. Ni privremena. To je sada novo vreme, novi pogledi, drugi život", napisao je Laušević u "Drugoj knjizi".

Treća knjiga "Sve prođe, pa i doživotna" (2018) je dnevnik iz zatvora u Zabeli, gde je proveo dve i po godine, stigavši ovde posle 25 meseci u crnogorskom Spužu.

Pošto mu je Savezni sud 1998. kaznu smanjio na četiri godine, Laušević je odležavši malo preko toga pušten na slobodu i otišao je 1999. godine za SAD.

"Ti prvi dani, nedelje, van zatvorskih zidina, spuških, zabelskih, ili onih najsumornijih, u Centralnom zatvoru, mogli bi da stanu u jedan jedini Arsenov stih: 'Kao poslije bolesti, opet učim jesti, hodati...'“, napisao je Laušević u svojoj poslednje objavljenoj knjizi "Padre, idiote" (2022).

Odlukom Vrhovnog suda Crne Gore 2001. glumac je ponovno osuđen na 13 godina zatvora, dok ga je 2011. pomilovao predsednik Srbije Boris Tadić. O glumčevoj sudbini dokumentarno-igrani film "Lauš" snimila je Branka Bešević Gajić 2014. godine. 

Laušević se poslednjih godina ostvario brojne uloge u projektima kao što su film "Smrdljiva bajka" (2015) i serije "Senke nad Balkanom" (2017), "Vreme zla" i "Kalkanski krugovi" (2021).

Po motivima knjige "Godina prođe, dan nikad" prošle godine je snimljena serija "Pad" reditelja Bojan Vuletića sa Milanom Marićem u glavnoj ulozi.

Poslednje Lauševićevo pojavljivanje u javnosti je bilo u oktobru na premijeri filma "Heroji Halijarda" reditelja Radoša Bajića, u beogradskoj MTS dvorani, gde se poklonio gledaocima sa ostalim članovima glumačke ekipe.  

Ivan Karl: Lauševićeva najveća uloga bio je njegov život

Ivan Karl, direktor Filmskog centra Srbije rekao je T a n j u g u  da Žarko Laušević kao i svaki veliki glumac ne umire jer to ne čine likovi kojima je izdao pasoš za večnost na velikom platnu i malom ekranu. 

Glumac Žarko Laušević (63) preminuo je danas posle posle kraće i teške bolesti.

Komentarišući odlazak proslavljenog glumca Karl je naglasio da će se u "tužnim danima koji slede pominjati se filmovi, serije, predstave i knjige, a njegova najveća uloga bio je upravo njegov život" 

"U svom životu Laušević je dostojanstveno prošao sve uspone i padove, iskušenja i žanrove koje nijedan scenario ne može da postavi" rekao je Karl. 

Pantelić: Laušević je poslednja velika glumačka zvezda JU kinematografije

Direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić je danas ocenio da je odlazak glumca Žarka Lauševića (1960-2023) veliki gubitak za kinematografiju.

Pantelić je rekao T a n j u g u  da je Laušević "možda poslednja velika glumačka zvezda jugoslovenske kinematografije".

"Ostaje upamćen po izuzetnim saradnjama sa Miroslavom Lekićem na filmovima 'Dogodilo se na današnji dan', 'Bolje od bekstva' i 'Nož', ali i mnogim drugim filmovima iza kojih su bili Dejan Sorak ('Oficir sa ružom'), Zdravko Šotra ('Braća po materi')", naveo je Pantelić.

Kako je najavio, povodom smrti Lauševića, Jugoslovanska kinoteka će večeras (20:00) vanredno u Muzeju kinoteke u Kosovskoj ulici prikazati film "Šmeker reditelja Zorana Amara iz 1986. godine, uz slobodan ulaz.

"Već narednog meseca organizovaćemo veliku retrospektivu našeg velikog glumca koji nas je fizički napustio", najavio je Pantelić.

Vučić: Laušević ostavio impresivan trag na našoj filmskoj i pozorišnoj sceni

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je danas saučešće povodom smrti istaknutog umetnika Žarka Lauševića i istakao da je njegov jedinstveni talenat ostavio impresivan trag na našoj filmskoj i pozorišnoj sceni.

"Sa tugom sam primio vest o smrti Žarka Lauševića, umetnika čiji je jedinstveni talenat i strast prema glumi ostavio impresivan trag na našoj filmskoj i pozorišnoj sceni. Sa podjednako fascinantnom lakoćom velikog glumačkog barda, igrao je Žarko vlasteline, knezove i kraljeve, ali i ljude sa sivih margina društva, dajući svima autentičan pečat po kojem će ostati upamćen", naveo je Vučić.

Primetio je da je Lauševiću najtežu ulogu dodelio sam život i da je teško breme sudbine Laušević pretočio u knjige u kojima je, kao i na sceni, do kraja iskrene emocije bez zadrške podelio sa publikom.

"Izražavam duboko saučešće porodici, prijateljima, kolegama i poštovaocima njegovog dela. Sve prođe, sećanje nikada. Neka počiva u miru", navodi se u saučešću predsednika Vučića.

Đorđe Bajić: Žarko Laušević je bio jedan od najcenjenijih glumaca

Pisac Đorđe Bajić ocenio je danas povodom odlaska Žarka Lauševića (1960-2023) da je bio jedan od najcenjenijih glumaca sa ovih prostora.

"Već dugo se znalo da mu nije dobro, posebno u filmskim krugovima, ali sada je to i potvrđeno na najgori mogući način", napisao je Bajić na svojoj fejsbuk strani.

Bajić je podsetio da je u bioskopima trenutno film "Heroji Halijarda“ u kom je Laušević odigrao jednu od svojih poslednjih uloga.

Radoš Bajić: Laušević je bio neponovljiv i najveći

Glumac i reditelj Radoš Bajić saopštio je danas da je preminuli glumac Žarko Laušević (1960-2023) bio jedinstven, velik, neponovljiv i najveći.

Bajić je ocenio da je "crni dan osvanuo za našu kulturu, kinematografiju i filmsku umetnost", dodavši da muje bila čast da sarađuje sa njim i da mu bude prijatelj. 

"Poslednji aplauz upućen njemu na premijeri našeg filma 'Heroji Halijarda'“, pre nešto više od mesec dana, trajao bi večno da ga on sam nije prekinuo. Sve je to veliki Lauš zaslužio", naveo je Bajić.

Prema njegovim rečima, veliku žalost i osećanje nenadoknadivog gubitka dele svi u njegovoj produkciji Kontrast studios.

Gojković: Odlazak Žarka Lauševića je veliki gubitak za našu kulturnu scenu

Ministarka kulture Maja Gojković uputila je danas saučešće povodom smrti glumca Žarka Lauševića (1960-2023), istakavši da njegov odlazak predstavlja veliki gubitak za našu kinematografiju i čitavu kulturnu scenu.

Gojković je ocenila da je Laušević "tokom bogate karijere, svojim ostvarenjima ostavio neizbrisiv trag u pozorištu, na filmu i televiziji".

"Ostaće upamćen kao jedan od najtalentovanijih glumaca na prostorima bivše Jugoslavije, koji je sa lakoćom osvajao srca pozorišne i filmske publike, što ga čini jednim od najboljih glumaca na ovim prostorima svih vremena", podsetila je Gojković.

Brnabić: Lauševićeve uloge ostaće upisane u istoriju našeg naroda i kulture

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić uputila je danas telegram saučešća povodom smrti Žarka Lauševića.

"Sa velikom tugom sam primila vest o preranom odlasku velikog imena savremenog domaćeg glumišta i kinematografije Žarka Lauševića" napisala je  Brnabić.

Ona je istakla da "njegov raskošni talenat, iskustvo i harizma, velike glumačke uloge i bogata filmska i televizijska karijera zauvek će ostati upisane u istoriju našeg naroda i kulture".

"Uprkos tragediji koja ga je obeležila i o kojoj je iskreno pisao u svojim knjigama, Žarka ćemo pamtiti, pre svega, po brojnim velikim ulogama koje je maestralno odigrao. U ime Vlade Republike Srbije i u svoje lično ime izražavam saučešće porodici Laušević, prijateljima i kolegama", navela je premijerka Brnabić u telegramu saučešća. 

Vladimir Orlić: Laušević izuzetnim talentom zadužio filmsku scenu Srbije

Predsednik Narodne skupština Republike Srbije Vladimir Orlić uputio je saučešće povodom smrti istaknutog umetnika Žarka Lauševića. 

"Sa velikom tugom sam primio vest o smrti velikana našeg glumišta, jedinstvenog i maestralnog Žarka Lauševića, koji je svojim izuzetnim talentom zauvek obogatio i zadužio filmsku i dramsku scenu Srbije i regiona" piše Orlić u telegramu saučešća.

On Izražava duboko saučešće porodici, prijateljima, kolegama i poštovaocima dela Žarka Lauševića. 

"Neka počiva u miru", navodi se u saučešću predsednika Skupštine Srbije.

Ivica Dačić se oprostio glumca Žarka Lauševića

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić danas se na svom instagramu oprostio od preminulog glumca Žarka Lauševića (1960-2023).

"Poslednji pozdrav prijatelju i bratu. Sa velikom tugom sećam se dana kada sam mu uručio pasoš Srbije u našoj misiji u Njujorku", napisao je Dačić.

Na fotografiji uz koju ide poruka vidi se kako se rukuju nasmejani Laušević i Dačić, u prostojisa srpskom trobojkom u pozadini.

Izvor: T a n j u g

Žarko Laušević
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva