:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Mart 29, 2024   10:34

0

41

Presretači i radari na putevima širom Srbije

Pojačana kontrola na svim najfrekventnijim putnim pravcima u zemlji. Kontrolisaće se brzina, vožnja pod dejstvom alkohola i narkotika, a primenjivaće se i mera privremenog oduzimanja vozila, kaže Zlatko Belencan iz Uprave saobraćajne policije.

Na svim putevima u zemlji očekuje se pojačan saobraćaj, naročito u poslepodnevnim satima. Pred nama je vikend, očekuje se lepo vreme sa prolećnim temperaturama, a i katolički je Veliki petak, pa će veliki broj naših ljudi iz zapadnoevropskih zemalja krenuti ka Srbiji.

Belencan je za RTS rekao da će zbog očekivanih gužvi u saobraćaju policija biti prisutna na najfrekventnijim mestima.

“To znači Koridor 10 i Koridor 11, ali i u odmaralištima, da bi zaštitili ličnu imovinsku sigurnost putnika i vozača koji tranzitiraju kroz Srbiju”, kaže Belencan.

Kontrolisaće se na prvom mestu brzina, jer je ona, ističe Belencan, “ubica broj 1” na putevima i u Srbiji i u Evropi.

“Sigurno će se kontrolisati i upravljanje pod dejstvom alkohola, zatim psihoaktivnih supstanci i nastavlja se aktivnost oduzimanja vozila. Treba reći da je do sada oduzeto 66 vozila od lica koja su ispunila uslove, to znači da su imali praktično tri najteža prekršaja u dve godine, a ta vozila se stavljaju pod nadzor policije”, ističe Belencan.

Uz to, dodaje Belencan, na auto-putevima će biti redovna kontrola uz pomoć presretača, a sprovodiće se i radarska kontrola.

“Svaki dan je u Srbiji prisutno 200 mernih uređaja, odnosno radara koji se koriste za to. I kod prekršaja je brzina dominantna. Recimo, u protekloj akciji koja je trajala četiri dana – registrovano je oko 12.000 vozila koja su se kretala protivpravnom brzinom“, rekao je Belencan.

Što se tiče alkohola, tada je otkriveno 607 vozača koji su upravljali pod dejstvom alkohola, a 27 vozača pod dejstvom psihoaktivnih supstanci.

Belencan ipak ističe da je od početka godine stanje bezbednosti saobraćaja povoljnije. Tačno je, dodaje, da imamo troje poginulih više nego u istom periodu prošle godine, ali je znatno smanjen broj saobraćajnih nezgoda i povređenih.

Najavljuje da će u narednih mesec dana saobraćajna policija sprovoditi akcije širom zemlje.

“Da ne može se desiti da se, na primer, pređe iz jednog regiona u drugi region pod recimo dejstvom alkohola ili psihoaktivnih substanci. Krenuo je novi sistem, beleže se sve intervencije - da li je lice upozoreno, da li je zadržano, da li je isključeno iz saobraćaja“, rekao je Belencan.

Od sada će, ističe, svaki policajac imati uvid u to, jer se dešavalo da neko bude isključen iz saobraćaja, a nastavi da upravlja vozilom.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva