:

:

TV Most

clock

Decembar 27, 2022   11:02

0

115

Pribićević :Prvo mir i formiranje ZSO, a onda pronalaženje trajnog rešenja

Bivši ambasador Srbije u Velikoj Britaniji i Nemačkoj Ognjen Pribićević smatra da bi razvoj situacije na KiM trebalo da ide takvim redosledom da se prvo obezbedi mir, incidenti zaustave, zatim formira Zajednica srpskih opština, a onda intenzivno radi na pronalaženju održivog i trajnog rešenja.

"Ucenama koje sada sprovodi vlada u Prištini ništa se neće postići, odnosno idemo samo ka konfliktu i to onom najtežem konfliktu", rekao je Pribićević za Tanjug. 

On je izjavio da je potrebno da se nađe neko održivo rešenje, što, kako kaže, nije lako, ali je moguće. 

"Potrebni su ogromni intelektualni resursi, politički, bezbednosni, vojni. Mislim da mi u Evropi imamo niz primera kako je rešavan problem u Belgiji, zatim problem između Austrije i Italije, Tirol, a imamo i Olanska ostrva", podsetio je Pribićević. 

On je dodao da je reč o nekim modelima, a čak i da nijedan od njih ne može da se primeni jer se to, kako je rekao, tiče nekih drugih država, postoje neka rešenja koja bi zadovoljavala nivo društvenog i civilizacijskog razvoja danas u Evropi i mogla bi da se primene. 

"Sve to zahteva uključivanje ogromnih resursa i to pre svega sa strane Evrope, ali i intelektualne potencijale iz Beograda, takođe dovesti i ljude iz Prištine koji bi prosto trebalo da sednu i da debatuju", objasnio je Pribićević. 

Težak konflikt i eskalacija sukoba na KiM, dodaje on, ne odgovara ni državama koje su priznale tzv. Kosovo. 

"Ne odgovara ni njima da se otvara novi konflikt posle Ukrajine. Mislim da je u ovom trenutku mir nešto što je najvažnije, zatim formiranje ZSO, a onda traženje održivog i trajnog rešenja", rekao je Pribićević.  

Odmah nakon prekidanja trenutnih tenzija, što je prva i najvažnija stvar u ovom trenutku, dodaje Pribićević, potrebno je što pre formirati ZSO. 

"To je nešto što je potpisano još pre 10 godina i više, i to je stvar koja je neupitna. To je minimum minimuma da se sprovede, jer je sve dogovoreno, u tom smislu je situacija vrlo jasna", zaključio je Pribićević.  

Izvor: T a n j u g

KiMPribičevićZSObarikade
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva