:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Jul 12, 2023   21:53

0

86

Prijem povodom Dana Egipta u svetlu 115 godina odnosa Srbije i Egipta

Ambasador Egipta u Srbiji Basel Salah organizovao je danas svečani prijem povodom Nacionalnog dana Egipta, kojim se između ostalog obeležava i 115 godina bratskih odnosa Srbije i Egipta.

 

Svečanosti koja je počela intoniranjem himni dve zemlje prisustvovali su predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i predsednik parlamenta Vladimir Orlić, kao i brojni predstavnici javnog života Srbije i diplomatskog kora - ambasadori SAD, Rusije, Turske, Francuske, Italije.

Ambasador Salah je u izjavi za T a n j u g  izrazilo nadu da će kruna obeležavanja 115 godina odnosa Srbije i Egipta biti poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Egiptu, na poziv predsednika Abdela Fataha al Sisija koji je prošle godine boravio u istorijskoj poseti Beogradu.

Poseta Sisija je, kako je naglasio, pokazatelj jakih prijateljskih veza i želje obe strane da snažno podstaknu bilateralne odnose u svim sferama.

Ambasador je podsetio na brojne nedavne posete egipatskih zvaničnika Srbiji, kao i guvernera Južnog Sinaja.

Salah je najavio da su već za jul i avgust zakazane posete ministara iz Vlade Srbije Egiptu i precizirao da očekuju dolazak ministra trgovine Tomislava Momirovića i odbrane Miloša Vučevića, kao i da je u planu i potpisivane sporazuma u oblasti zdravstva.

Podsetio je da postoji snažan potencijal za razvoj saradnje u svim oblastima, od poljoprivrede, privrede, turizma, do informaciono komunikacionih tehnologija.

Ambasador je podsetio i na tradicionalne odnose Egipta i Srbije koji ne datiraju samo od 1908. godine, već se zasnivaju na čvrstim vezama, identičnim ciljevima i pogledima od vremena Tita i Nasera, kada su dve zemlje imale vodeće uloge u osnivanju Pokreta nesvrstanih.

Predsednik parlamenta Vladimir Orlić najavio je u izjavi za T a n j u g  da za dve nedelje očekuje dolazak u Beograd predsednika egipatskog parlamenta.

Orlić je podsetio na jake veze između dve zemlje koje, kako je rekao, povezuje duga istorija saradnje dva naroda koji su delili važne istorijske trenutke.

"Odnos naše dve zemlje je odličan, ustanovljen na izvanrednom ličnom odnosu naših lidera, što je potvrđeno tokom istorijske posete predsednika Egipta Srbiji i dodatno utemeljen na sporazumima o strateškoj saradnji, koji se reflektuju na sve nivoe, na dve vlade i nacionalne parlamente'', rekao je Orlić.

Basel Salah je izrazio zadovoljstvo što danas zvanice na skupu sa njima slave 71 godišnjicu ''veličanstvene revolucije koja je promenila način života u Egiptu i pokrenula drastične promene na svim poljima''.

Kao rezultat te revolucije Egipat je, naveo je, dobio svoje mesto na političkoj mapi sveta, a odjeci revolucije su se čuli širom planete i bili inspiracija i podstrek mnogim narodima.

Nacionalni dan 23. jul, odnosno Dan revolucije, državni je praznik Egipta, kojim se obeležava godišnjica egipatske revolucije 1952. godine, a koja je dovela do proglašenja moderne Arapske Republike Egipta, čime se završava period Kraljevine.

To je ne samo jedan od najvažnijih datuma u istoriji Egipta, već i najveći javni praznik u Egiptu, zemlji koja ima više od 100 miliona stanovnika.

Na svečanosti je prikazan i kratki video spektakl iz Luksora upriličen povodom prenosa mumija iz Nacionalnog muzeja u centru Kaira u novi Grand Muzej, a u čiju izgradnju je uloženo milijardu dolara i koji bi trebalo da bude otvoren na jesen.

Izvor: T a n j u g

EgipatSrbijaDan Egipta
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva