:

:

TV Most

clock

Decembar 18, 2023   7:58

0

91

Priprema nacrta nove rezolucije SB UN o hitnom prekidu sukoba u Pojasu Gaze

U nacrtu nove rezolucije o sukobu Izraela i Hamasa, o kojoj bi danas trebalo da se glasa u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN), poziva se na "hitan i održiv prekid neprijateljstava kako bi se omogućio bezbedan i nesmetan humanitarni pristup u Pojasu Gaze i trenutno i bezuslovno oslobađanje svih talaca", prenose izraelski mediji.

Kao i u prethodnoj rezoluciji o zahtevu za prekid vatre na koju su 9. decembra SAD u SB UN stavile veto, ni u novom nacrtu teksta eksplicitno se ne pominje Hamas, ali neodređeno se osuđuju "svi neselektivni napadi na civile", navodi Tajms of Izrael.

U tekstu nacrta se potvrđuje podrška "rešenju o dve države" i naglašava važnost ujedinjenja Pojasa Gaze sa Zapadnom obalom pod palestinskim upravom.

Nacrt nove rezolucije Saveta bezbednosti predstavile su arapske zemlje, a prema tvrdnjama neimenovanih, dobro upućenih uzvora u diplomatskim krugovima, pregovori o novom tekstu su u toku.

Prošle nedelje je Generalna skupština UN je velikom većinom usvojila neobavezujuću rezoluciju, kojom se zahteva hitan humanitarni prekid vatre u Gazi i momentalno, bezuslovno oslobađanje svih talaca.

Ukupno 193 člana Generalne skupštine Ujedinjenih nacija glasala su većinski za prekid vatre, sa 153 glasa "za".

Izvor: T a n j u g; Foto: Profimedia

IzraelGazaUN
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva