:

:

TV Most

clock

April 11, 2023   20:56

0

179

Priština mahnito i bez razuma jaše na talasu rusofobije

Izjava predsednice tzv. Kosova Vjose Osmani da predsednik Srbije Aleksandar Vučić namerava da zauzme Kosovo kao što je ruski predsednik Vladimir Putin zauzeo Krim, pokazuje da je zvanična Priština u nedostatku argumenata poseže za rusofobijom koja je na zapadu dobila pandemijske razmere, smatra advokat Goran Petronijević.

Predsednica tzv. Kosova Vjosa Osmani izjavila je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić „duboko vezan“ za ruskog predsednika Vladimira Putina, dodajući da „Srbija namerava da zauzme teritoriju Kosova, kao što je to uradila Rusija sa Krimom“.

Osmanijeva: Vučić na Kosovu ko Putin na Krimu

„Sve ovo pokazuje da je to potpuno isti plan kao Putinov za Krim“, rekla je ona dodajući da se na Balkanu stvara opasna situacija.

Osmanijeva je pozvala Zapad da podrži Kosovo, upozoravajući da bi sukob na Balkanu dodatno destabilizovao ionako krhku Evropu.

„Ovo nije daleki problem. Mir na Zapadnom Balkanu je usko povezan sa mirom u Londonu, Njujorku, Vašingtonu, Parizu, Berlinu, jer istorija pokazuje da je nedostatak mira i bezbednosti u Evropi nedostatak međunarodnog mira i bezbednosti. A nedostatak mira i sigurnosti na Zapadnom Balkanu znači da je to destabilizovana Evropa“, dodala je Vjosa Osmani.

„Potpuna budalaština“: Priština bez argumenata zajahala talas rusofobije

Advokat Goran Petronijević smatra da je izjava Vjose Osmani najobičnije medijsko spinovanje uz upotrebu sadašnje zapadne matrice u odnosu na Putina i Rusiju, jer je na Zapadu sve što se pomene vezano za Putina i Rusiju a priori negativno.

Petronijević dodaje da je rusofobija u modi i da je na Zapadu dobila pandemijske razmere i očigledno je da prištenske vlasti nemaju drugih argumenata nego pokušavaju da jašu na tom talasu.

„Svi mi znamo da Vučić nema takvu nameru, niti može sam da odlučuje o tome, niti je to bilo kakva mogućnost i varijanta koja može sada postojati. Ali oni povremenim izvlačenjem paralela između njega i Putina pokušavaju da ga kroz tu rusofobiju dovedu u inferiornu poziciju na Zapadu. To je njihova namera i to je jedna potpuna budalaština“.

Kurtiju i Osmanijevoj smeši se Milova sudbina

Petronijević ističe da je kod vlasti u Prištini došlo do problema jer premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti mora da za 180 stepeni promeni pravac svoje politike na kojoj je dobijao izbore, što je za njega, ali i za Vjosu Osmani, ozbiljan problem.

Sa druge strane, ni Albancima na Kosovu, ali ni Milu Đukanoviću koji je prošao tako kako je prošao, pa i nekima u Bosni, nije stigla depeša da Srbija nije više u poziciji u kojoj je bila pre pet, sedam, 12 ili 15 godina, tako da se izgovorena rečenica protiv Vučića ili Srbije više ne prihvata tek tako.

„Oni to zaboravljaju, to više nisu ta vremena. Milo Đukanović je pokušao da na srbofobiji i rusofobiji jaše i znamo kako je prošao. Izgubio je sa 20 odsto razlike. Prema tome, to i vlasti u Prištini mogu da očekuju jer oni sada svojima moraju da objasne zašto moraju da formiraju Zajednicu srpskih opština“, zaključio je Petronijević.

Izvor: Sputnik.rs; Foto: N1

KiMKurtiOsmaniVučićPutinGoran Petronijević
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva