:

:

TV Most

clock

Jun 02, 2022   16:31

0

168

Prištinska policija: Liturgija nije bila najavljena

Prištinska policija tvrdi da liturgija u Crkvi Hrista spasa nije bila najavljena i da je, što se tiče verskih aktivnosti, na području opštine bila prijavljena samo liturgija u pravoslavnoj crkvi u Bardošu.

Policija se oglasila nakon navoda sveštenika SPC da ih je prištinska policija sprečila da održe liturgiju i režu slavski kolač u Prištini i to okarakterisali kao pritisak na crkvu.

„Danas oko 04.30 časova patrolna jedinica policije je tokom obavljanja redovnih poslova u zoni centra zaustavila automobil sa tri osobe, od kojih su dve bile strani državljani. Pošto je policija sprovela neophodne provere, oni su pušteni da nastave dalje. Što se tiče prijave bilo kakve verske aktivnosti, osim liturgije pravoslavne crkve koja se još uvek održava u selu Bardhoš u opštini Priština, nemamo druge najavljene aktivnosti. Ova aktivnost je najavljena i, što se nje tiče, policija prati događaj kako bi se olakšao njegov normalan tok“, stoji u saopštenju policije, prenosi Koha ditore.

Prištinski paroh Staniša Arsić ocenio je događaj kao vid pritiska na SPC, jer je, kako je rekao, svima poznato da je Hram Hrista spasa "trn u oku celoj Prištini".

"Ali, nadamo se da će uz Božju pomoć da dođe sve na svoje mesto i da će odluka suda da zaživi kako treba. Mi imamo odluku suda da je to crkveno zemljište, da je hram u vlasništvu SPC i Eparhije Raško-Prizrenske, ali se i dalje vode sporovi između opštine i fakulteta, koji insistira da je to njihovo zemljište. Zaboravljajući na to da je to isto zemljište nekada oduzeto crvki, a sada je vraćeno i u vlasništvu je crkve", objasnio je on.

Opisujući događaj Arsić je rekao da je sa ocem Gođevcem, sa blagoslovom oko 4.30 došao do Hrama Hrista spasa ali da ih je tu zaustavio i legitimisao policajac

"Uzeo nam je dokumenta i pozvao pojačanje, pa je došla policija u pancirima sa ličnim naoružanjem. Na moje pitanje u čemu je problem, nikakav odgovor nisam dobio od njih. Iako sam bio obavešten da dolazi poručnik koji zna srpski", rekao je on.

Arsić kaže da delimično razume albanski, pa je shvatio da razgovaraju o tome da crkva nije u funkciji, da je pod sudskim sporom, načuo je da pominju sud.

"Nakon mog daljeg insistiranja nisu želeli da pričaju na srpskom, a dokumente su im držali. Pozvao je policajca iz policijske stanice centar, koji se ranije raspitivao kada će da se služe u tom hramu, da prevede", rekao je on.

Dodao je da je taj policijac otprilike znao kada će biti liturgija, ali i da tačno vreme niko nije znao.

"Nismo obavestili ni vernike, samo isključivo one koji su morali i trebali da budu tu. Kao domaćini, ja i Saša, sekretar eparhije, imali smo i kolač", objasnio je on.

Dodao je da ni sa "prevodiocem" nisu dobili nikakav odgovor od policije zašto su sprečeni da otključaju crkvu.

"Jednostavno držali su nas jedno vreme. Na kraju me pozvao policajac koji govori srpski, rekao da će dokumenta biti vraćena, a da se pokupimo i vratimo odakle smo došli. Tako smo i uradili, mahnuo sam vernicima da ne prilaze, da ih ne bi legitimisali i imali neprijatnosti", rekao je on.

Dodao je da su otišli u hram Svetog Nikole, održali liturgiju i prerezali slavski kolač.

Izvor: T a n j u g

KiMCrkva Sv.Spasa u Prištiniliturgijakosovska policija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva