:

:

TV Most

clock

Maj 16, 2022   12:04

0

89

Pritisak EU na Mađarsku da ukine veto na naftni embargo

Ministri spoljnih poslova EU nameravaju da danas javno izvrše pritisak na Mađarsku da ukine veto na predloženi embargo na rusku naftu, pri čemu Litvanija poručuje da blok ne sme da bude "talac jedne zemlje članice“.

Embargo koji je Evropska komisija predložila početkom maja bio bi najoštrija sankcija do sada od početka napada Moskve na Ukrajinu 24. februara.

Mađarska je, međutim, saopštila da traži stotine miliona evra od bloka kako bi ublažila ceh odustajanja od uvoza ruske nafte. Da bi EU usvojila odluku o naftnom embargu, potrebna je saglasnost svih 27 država članica.

"Cela unija je talac jedne države članice... moramo da se dogovorimo, ne smemo da budemo talac“, izjavio je litvanski ministar spoljnih poslova Gabrijelijus Landsbergis po dolasku na sastanak sa kolegama u Briselu, izveštava Rojters.

Nekoliko ministara je direktno prozvalo Mađarsku u obraćanju novinarima, dok je Rumunija navela da je na bloku da preokrenu stav Budimpešte.

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto je objavo 11. maja na svojoj Fejsbuk stranici da se rešenje ne nazire i da su vladi potrebne "stotine miliona dolara" za domaće rafinerije, za kompenzovanje troškova mađarske privrede, te da je potrebno povećanje kapaciteta hrvatskog cevovoda.

Ministri EU, od Austrije do Estonije, kažu da će naftni embargo biti uveden čak i ako bude potrebno više vremena da se postigne dogovor.

"Ovaj paket (sankcija) će biti usvojen i uključiće i naftu“, izjavila je estonska ministarka spoljnih poslova Eva-Marija Limets, a njen stav su ponovili i drugi šefovi diplomatija, uključujući Luksemburg i Rumuniju.

Španija je takođe podržala predlog Komisije o embargu na naftu, koji su već uvele Sjedinjene Države i Britanija, i koji bi usledio nakon pet prethodnih paketa sankcija EU, pri čemu se smatra da je to najefikasniji način da se smanje prihodi Rusije za finansiranje rata u Ukrajini, navodi Rojters.

Neke diplomate ističu predstojeći samit EU od 30. do 31. maja kao preloman trenutak za postizanje dogovora o postepenoj zabrani uzvoza ruske nafte tokom narednih šest meseci, pri čemu će Mađarskoj, Češkoj i Slovačkoj biti odobren duži prelazni period za prekid kupovina.

Izvor: T a n j u g

MađarskaEUnaftaembargo
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva