:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Septembar 16, 2019   11:28

0

46

Priznanje "Mali princ" Branki Veselinović i Ranku Risojeviću

Međunarodni festival pozorišta za decu, čije se 26. izdanje održava od 22. do 27. septembra u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica, dodeliće Nagradu za životno delo “Mali princ” glumici Branki Veselinović i piscu Ranku Risojeviću, za izuzetan doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu, najavili su danas organizatori.

Branka Veselinović je srpska pozorišna, filmska i televizijska glumica. Najstarija je srpska glumica i zvezda jugoslovenskog filma, sa svojom 101 godinom života i 81 godinom glumačke karijere.

Glumila je u više od 100 predstava u pozorištu, te više od 50 televizijskih serija i filmova. Igrala je u prvoj predstavi Jugoslovenskog dramskog pozorišta 3. aprila 1948. u komadu "Kralj Betajnove". U Beogradu je nastupala u Umetničkom (1940-1942), Narodnom (1944-1947) i Jugoslovenskom dramskom pozorištu (1947-1978), kao i u Ateljeu 212. U svojoj matičnoj kući, Jugoslovenskom dramskom pozorištu odigrala je preko četrdeset uloga. Za ulogu Gine u Nušićevoj Ožalošćenoj porodici“ dobila je "Sterijinu nagradu" 1964.

Branka Veselinović je od 1980. četiri godine bila ambasador UNICEF-a i dobitnica još mnogo priznanja za svoj glumački i humanitarni rad, kao što su Orden rada sa zlatnim vencem, Nušićeva nagrada za životno delo, Vukova nagrada i mnoge druge.

Ranko Risojević (1943) je pesnik, prozaista, dramski pisac, esejista, istoričar matematike, prevodilac i kulturni radnik.

Objavio je oko pedeset knjiga, od čega 18 pesničkih zbirki, i 25 proznih knjiga, među kojima 10 romana; izvedeno je desetak njegovih radio igara za decu, a većina je prevedena na više jezika i bila na repertoaru u zemlji i inostranstvu.

Za decu je objavio romane "Dječaci sa Une, koja je već godinama u lektiri u BiH, potom "Trojica iz Zrikovije" i "Ivanovo otvaranje", zbirku priča "Priče velikog ljeta", dramske tekstove za decu "Božićna priča" i "Patuljci i bauci", te zbirku pesama za decu "Majstorije".

Za svoja književna dela i životnu posvećenost književnosti Ranko Risojević dobio je mnoga priznanja, među kojima su Nagrada Branko Ćopić, priznanje Laza Kostić za knjigu "Šum", nagrada Branko Radičević...

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva