:

:

TV Most

clock

Novembar 03, 2021   19:39

0

120

Prizren: Otvoreno prvo postrojenje za prečišćavanje gradskih otpadnih voda na Kosovu

U Prizrenu je danas otvoreno prvo postrojenje za prečišćavanje gradskih otpadnih voda na Kosovu.

Ukupno 22 miliona evra je uloženo za izgradnju novog postrojenja, dok je Nemačka preko Nemačke razvojne banke KfW doprinela sa 12 miliona evra, saopšteno je iz nemačke ambasade u Prištini. 

Projekat otpadnih voda u Prizrenu sa Regionalnom kompanijom za vodosnabdevanje “Hidroregion Jug” sastojao se od zamene i popravke kanalizacione mreže, izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, dopunjenog institucionalnim razvojem i obukom.

"Nažalost, na Kosovu još uvek nije uređeno upravljanje otpadnim vodama, koje ostaju jedan od glavnih zagađivača površinskih voda. U nedostatku adekvatnih sistema one se ispuštaju direktno u reke zagađujući veliki deo njih. Ali kroz sisteme za tretman i reciklažu, one se mogu ponovo koristiti u industrijskim procesima, poljoprivredi ili prirodnim sistemima slatke vode. Kretanje ka održivoj kružnoj ekonomiji zahteva od nas da ponovo razmislimo o ulozi i ponovnoj upotrebi otpadnih voda i mulja" - kazao je kosovski premijer.

"Divno je videti da će zaživeti još jedan uspešan zajednički projekat nemačko-kosovske saradnje. Naša zajednička ulaganja od 22 miliona evra će direktno koristiti građanima Prizrena štiteći zdravlje građana, životnu sredinu i vodne resurse" - kazao je nemački ambasadoru na Kosovu Jirgen Rod. On je zajedno sa ministrom Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) Volkerom Oelom i Kurtijem prisustvovao otvaranju ovog postrojenja. 

"Drago mi je što vidim da ova nemačka investicija doprinosi i prekograničnim inicijativama Kosova slanjem čiste vode u susedne zemlje i u ispunjavanju standarda EU" - rekao je Oel. 

Sledeća faza projekta će dodatno proširiti pokrivenost tretmana otpadnih voda sa teritorije grada Prizrena. Nemačka preko KfW-a takođe podržava projekte otpadnih voda sa opštinama Peć i Đakovica. Nemačka obezbeđuje dalja ulaganja od 17,5 miliona evra za rehabilitaciju i proširenje kanalizacione mreže. Ove mere će doprineti i sprečavanju poplava, podsećaju iz ambasade Nemačke u Prištini. 

Izvor: Radio Kontakt Plus

KiMPrizrenpostrojenje za prečišćavanje voda
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva