:

:

TV Most

clock

April 04, 2022   20:14

0

271

Prizrenska bogoslovija – čuvar vere podno tvrđave Kaljaje

Bogoslovija Svetih Kirila i Metodija u Prizrenu, zadužbina Sime Andrejevića, u znaku je jubileja – 150 godina postojanja.

Svojevrsnim čuvarima vere profesori propovedaju o osnivanju prizrenske bogoslovsko- prosvetne škole "Svetih Kirila i Metodija" veličajući ime glavnog zadužbinara i njenog osnivača Simu Andrejevića Igumanova.

Po rođenju Prizrenac, Andrejević se pamti kao jedan od prvih zadužbinara na polju školstva i narodne prosvete.

"Da se pohvalimo time da smo danas na istom mestu gde nas je osnovao i gde nam je zaveštao naš čika Sima Igumanov. Generalno imamo priličan broj učenika u skladu sa okolnostima sa kojima se živi imamo 42 učenika. Blagodarimo roditeljima koji su odvažni, hrabri i voljni da svoje dete daju da ovde uči Bogosloviju", kaže jeromonah Isidor Jagodić, zamenik rektora Bogoslovije.

Bogoslovija je kroz vreme imala veoma značajanu ulogu u životu Srba u ovom delu Balkana. Delila je sudbinu naroda i u novijoj istoriji.

"Prizrenska bogoslovija je veliki značaj imala na život na opstanak Srba u Metohiji. Još od osnivanja Prizrenske bogoslovije, mi smo imali mladiće iz Hoče i Orahovca koji su pohađali  učiteljsko-bogoslovsku školu i oni su itekako imali udela u kulturnom životu Srba u čitavom kraju", kaže Olivera Radić, profesor srpskog jezika i književnosti u gimnaziji u Orahovcu.

Utabanim obrazovnim i pravoslavnim stazama kroz život sigurno koračaju nove generacije koje lekcije života uče u Bogosloviji "Svetih Kirila i Metodija" iznedrene u gradu muzeju na obodu Metohije.

"Učimo ih da u drugom čoveku ne vide neprijatelja, što je jako važno. Učimo ih da poštuju druge, da vrednuju svoje i da neguju kulturu zajedničkog života, ono što Prizren baštini već vekovima", kaže jeromonah Isidor Jagodić.

O kulturno-istorijskim spomenicima srpske prošlosti Dušanovom Prizrenu i "bogoslovskom gnezdu podno tvrđave Kaljaje" iz koga će poleteti u nova razdragana jutra, bogoslovi će propovedati kroz život.

Izvor: RTS

KiMPrizrenska bogoslovija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva