:

:

TV Most

Foto: ilustracija

clock

April 02, 2019   22:10

0

149

Prodavali donacije iz Kine za poplavljene u BiH, uhapšen bivši ministar

Širom Federacije BiH počela je zaplena kineskih traktora koji su nezakonito prodati, a što je utvrđeno u policijskoj akciji kodnog naziva "Farmer". Ovi traktori su deo donacije iz Kine iz 2014. godine, a u okviru pomoći stanovništvu pogođenom u poplavama koje su se desile te godine.

Federalna policija potvrdila je da su juče i danas na osnovu naredbi Kantonalnog suda u Sarajevu na širem području Federacije Bosne i Hercegovine, oduzeto je 28 traktora i poljoprivrednih mašina, koje su nezakonito prodate i dodeljene trećim osobama.

Asistenciju prilikom ovih trodnevnih aktivnosti pružaju policijski službenici kantonalnih ministarstva unutrašnjih poslov.

Danas je u Kantonalnom sudu održano ročište radi utvrđivanja mera za tri uhapšene osobe, i to Ivici Mladini, savetniku bivšeg premijera Federacije BiH Nermina Nikšića, zatim Refiku Džafi i Vahidu Jašareviću. 

U nastavku akcije "Farmer" uhapšen je i bivši federalni ministar Desnica Radivojević.

Kako je istaknuto na ročištu, vrednost nezakonito stečene koristi koju je ostvarila osumnjičena grupa iznosi više od milion konvertibilnih maraka.

Kina je 2014. godine donirala poljoprivrednu opremu i mehanizaciju u vrednosti većoj od šest miliona maraka. Vlada je ovlastila komisiju za dodelu te opreme čiji su članovi osumnjičeni da su pronalazili kupce opreme i fiktivne primaoce donacija, kojima se samo na papirima predali opremu koju su prodavali trećim osobama.

Ukupno, Federaciji BiH dodeljeno je 96 traktora s priključcima, 37 motokultivatora, 52 motorne pile, 26 setova za mužu i 11 analizatora za mleko.

Izvor: RTS, Klix.ba

BiHhapšenje
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva