:

:

TV Most

clock

Jul 16, 2022   14:59

0

969

Profesori sa Klinike za neurologiju iz Beograda obavili preglede u KBC Priština-Gračanica

Profesori sa Klinike za neurologiju iz Beograda posetili su danas Kliničko-bolnički centra Priština-Gračanica i na Internoj klinici u Lapljem Selu obavili preglede i konsultacije sa pacijentima.

Neurološka oboljenja zastupljena su kod određenog broja stanovnika na području centralnog Kosmeta, a kada su u pitanju teži i specifičniji slučajevi, takvi pacijenti imali su prilike da se danas konsultuju sa profesorima iz Beograda. Po rečima prof. dr Bratislava Lazića, direktora KBC Priština ova akcija realizovana je uz pomoć i na inicijativu Kancelarije za Kosovo i Metohiju i od velikog značaja je za pacijente sa ovog podneblja, kao i za njihove porodice.

– Inicijativa je potekla od strane Kancelarije za Kosovo i Metohiju, koju smo mi veoma rado prihvatili i ekipa izuzetnih stručnjaka iz Beograda sa Klinike za neurologiju je došla da obavi preglede, koje smo organizovali u okviru Kliničko-bolničkog centra za one pacijente koji imaju probleme sa usko specifičnom neurološkom patologijom. Ova akcija je od velike koristi za naše stanovništvo na teritoriji Kosova i Metohije. Mi na ovakav način već duže vreme u kontinuitetu imamo određeni broj ovakvih akcija i te su akcije do sada dale jako lepe rezultate. Mi smo zadovoljni zbog toga i planiramo da i u budućnosti bude ovakva saradnja sa lekarima iz ostalih zdravstvenih ustanova sa teritorije cele Srbije – kaže za RTV Gračanicu prof. dr Bratislav Lazić.

Prof. dr Dragoslav Sokić, direktor Klinike za neurologiju ističe da je od velikog značaja njihova današnja poseta zbog koje izražava posebnu zahvalnost Kancelariji za Kosovo i Metohiju.

– Ovde vidimo vrlo veliku raznolikost svih mogućih neuroloških poremećaja. Imao sam prilike da vidim pacijente koji su imali različite probleme, počevši od poremećaja govora, poremećaja pamćenja, ponašanja, komplikovanih epileptičnih napada, pacijenti sa određenim posttraumatskim stanjima, dakle pacijenti sa veoma ozbiljnim, važnim neurološkim poremećajima kod kojih je određeni stepen izlečenja moguć pomoću kontrole nalaza, kontrole stanja – kaže prof. dr Sokić.

Prof. dr Vladimir Baščarević naglašava da je stanje u KBC Priština dobro i da se neurološkim pacijentima pruža adekvatna zdravstvena zaštita, a da su oni danas posvetili pažnju prvenstveno težim slučajevima.

– Što se tiče uslova rada, sasvim smo zadovoljni. Narod koji dolazi na preglede ima stvarne tegobe, stvarne probleme. Shvatamo da nije lako doći do neurohirurga. Neurohirurzi su retka specijalizacija. Bolje da mi dođemo ovde da ih pregledamo, nego da svi oni dolaze do Beograda. Operativno lečenje se ovde ipak ne može uraditi, ono što možemo da uradimo jesu pregledi, saveti za lečenje medikamentima i konsultacije – kaže za RTV Gračanica prof. dr Baščarević.

Čine se svi napori da se pacijentima sa prostora Kosova i Metohije olakša lečenje, kako ovde, tako i kada dođu na zahtevnije hirurške zahvate na Klinici za neurologiju u Beogradu.

– Mi smo apsolutno svesni ogromnih ograničenja sa kojima se susreće zdravstveni sistem, sa kojima se susreće administracij, pa i samo stanovništvo, ali stepen organizovanosti je ipak impresivan – naglašava prof. dr Aleksandar Ristić.

Prof. dr Vekoslav Mitrović smatra da je ovakav poduhvat kolega iz Beograda od izuzetnog značaja.

– Ja sam siguran da smo mi danas zahvaljujući uvaženim kolegama, profesorima iz Beograda uspeli u našoj želji da ljudima na ovim prostorima stvorimo atmosferu poverenja u zdravstveni sistem koji misli na njih. Zahvaljujem se direktoru Klinike za neurologiju profesoru Dragoslavu Sokiću i kolegama koji su našli vremena da danas budu sa nama – ističe prof. dr Mitrović.

Kada su neurološka oboljenja u pitanju, ono što je najbitnije je pravovremeno otkrivanje i adekvatno lečenje, upravo u tom cilju je organizovana današnja stručna poseta. Samim tim, rezultati lečenja biće uspešniji.

Izvor: Radio Gračanica

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva