Proglašeni laureati nagrade "Stražilovo"

:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Avgust 03, 2020   10:17

0

57

Proglašeni laureati nagrade "Stražilovo"

Nagrada “Stražilovo” za najbolje pesničke knjige objavljene u Brankovom kolu ove godine, pripala je ravnopravno Zdenki Valent Belić iz Novog Sada, Marku Milovanoviću iz Srebrenice i Milanu Gromoviću iz Novog Sada.

 

Na završenoj sednici žiri Brankovog kola radio je u sastavu Nenad Grujičić, Ivan Lalović i Rastko Lončar.
U njihovom obrazloženju kaže se da u svojoj drugoj po redu knjizi pesama, “Apokrifi po Lilit i druga prokletstva”, Zdenka Valent Belić demistifikuje patetične i prepoznatljive obrasce pevanja na temu žene, to jest odnosa muškog i ženskog principa.
"Oseća se dah učene pesnikinje, umivene kultom biblioteke, u ostvarenoj simbiozi lirskog i filozofskog govora, one koja želi da preispita mitološke i biblijske matrice, da ih nadogradi sopstvenom vizijom sveta koju poezija najuspešnije omogućuje”, smatra žiri.
Druga po redu knjiga pesama “Svevideći mrak” Marka Milovanovića Maruna, kako ističu, donosi snagu prethodne i nastavlja da ukazuje na jedan očigledan talenat koji traži svoje mesto pod književnim suncem.
“Knjiga nam predstavlja formiranog autora, pesnika na dužu stazu, onoga koji neće odustati na prvoj raskrsnici ili pri novom iskušenju. Marunović je pesnik samosvesnog dara koji savladava prepreke i zamke svakodnevnog sveta formirajući sopstvenu putanju i stvaralačku radost u maternjem jeziku”, kaže žiri.
Prema njihovim rečima, prva knjiga poezije, “Spirala”, Milana Gromovića ima snažan poetički karakter zdravog hermetizma omogućavajući tako formiranje rukopisa koji bismo mogli nazvati corpus hermeticum.
“Pesnički start ovoga autora pripreman je godinama u bogatoj književnoj laboratoriji, usavršavan na stečenim znanjima iz poezije, teorije i istorije književnosti”, navodi žiri.
Prestižna nagrada “Stražilovo” postoji 47 godina. Među dosadašnjim dobitnicima ovog priznanja nalaze se Pero Zubac, Draško Ređep, Radomir Putnik, Zafir Hadžimanov, Boris Lazić, Ivan Lalović, Dubravka Milenković, Marija Sloboda, Valentina Milačić...
Ovogodišnja nagrada “Stražilovo” svečano će biti uručena na Stražilovu 5. septembra, kod spomenika Branku Radičeviću (rad vajara Jovana Soldatovića), a na 49. Brankovom kolu koje će, saglasno prilikama i novim uslovima, trajati od 4. do 14. septembra u Sremskim Karlovcima, na Stražilovu i u Novom Sadu.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva