:

:

TV Most

Foto: AP

clock

Jul 18, 2022   9:01

0

134

Proglašeno vanredno stanje u Šri Lanki

Vršilac dužnosti predsednika Šri Lanke Ranil Vikremesinge proglasio je vanredno stanje, objavila je vlada koja nastoji da uguši nemire i da se uhvati u koštac sa ekonomskom krizom koja je zahvatila to ostrvo.

Vlada Šri Lanke saopštila je da je uvođenje vanrednog stanja "svrsishodno u interesu javne bezbednosti, zaštitite javnog reda i održavanja snabdevanja i pružanja usluga od životnog značaja zajednice", prenosi Rojters.

Svrgnuti predsednik Šri Lanke Gotabaja Radžapaksa, koji je prošle nedelje pobegao u inostranstvo da bi izbegao narodnu pobunu protiv njegove vlade, rekao je da je preduzeo "sve moguće korake" da spreče ekonomsku krizu koja je zahvatila zemlju.

Parlament je u petak prihvatio ostavku Radžapakse, koji je prvo pobegao na Maldive, a odatle u Singapuru, nakon sto su stotine hiljada antivladinih demonstranata pre nedelju dana izašle na ulice Kolomba i zauzele njegovu službu rezidenciju i kancelarije.

Parlament Šri Lanke sastao se u subotu radi pokretanja postupka izbora novog predsednika.

U zemlju je stigla i preko potrebna dodatna goriva koja će ublažiti nestašicu.

Vikremesinge, saveznik Radžapakse, jedan je od glavnih kandidata da preuzme predsedničku funkciju, ali demonstranti traže da i on ode, što vodi ka potencijalnim daljim nemirima ako bude izabran.

Izvor: T a n j u g

Šri Lankavanredno stanje
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva