:

:

TV Most

clock

Jul 10, 2015   12:05

0

132

Program obeležavanja rođendana Nikole Tesle

Programi će se uglavnom održavati na otvorenom, sa porukom da nauka treba da bude lako dostupna svim građanima, pa će na Trgu Nikole Pašića biti otvorena ulična izložba "Svetlost i bez sijalice" organizovana povodom Međunarodne godine svetlosti.

Na istom mestu, tokom celog dana biće održan takozvani Science Busking, specijalni ulični naučno-popularni program, dok posetioce Španske kuće, u Savamali, čeka predstavljanje novog formata naučno-popularnog programa "Elementarni razgovori".

Reč je o novoj vrsti interaktivne tribine sa pet moderatora, poput naučnog kafea, gde u opuštenoj atmosferi i u neposrednom kontaktu sa naučnicima i promoterima nauke, posetioci razgovaraju o zanimljivim temama.

Teme prvih "Elementarnih razgovora" inspirisane su tekstovima iz časopisa "Elementi".

U okviru manifestacije "Tesla dani 2015" na aerodromu Nikola Tesla sutra će biti otvorena izložba "Teslina vizija interneta", dok posetioce Muzeja Nikole Tesle očekuje postavka "Elektronske čitaonice" za istraživanje lične arhivske građe tog naučnika.

U Galeriji "Čubrilo" u Kuli na Gardošu u Zemunu, biće predstavljena izložba "Umetnička dela iz zaostavštine Nikole Tesle", a Elektroprivreda Srbije će pustiti više od hiljadu lampiona na Dunavskom keju, kod hotela Jugoslavija.

Niš je pripremio turu "Tesla i Niš sa početka 20. veka". Na tom "putu" zainteresovani će moći da saznaju gde je i kako napravljen jedan od prvih telemostova u svetu, ko je počasni građanin Sićeva, čuće interesantnu priču o stogodišnjoj maloj hidroelektrani "Sveta Petka" u Ostrovici i obićiće je, kao i obližnji manastir po kome je i dobila ime.

Multimedijalnom manifestacijom "Tesla na Đetinji" Užice će proslaviti rođendan Nikole Tesle i 115 godina hidrocentrale Pod gradom, najstarije hidroelektrane u Srbiji sagrađene prema principima čuvenog naučnika.

Veče posvećeno Tesli već tradicionalno organizuje Udruženje Teslin toranj iz Leskovca svakog 10. jula, dok će u Galeriji Narodnog muzeja Leskovca biti otvorena izložba posvećena tom pronalazaču, a u kongresnoj sali će se prikazivati filmovi o tom velikom naučniku.

U Negotinu će svi zainteresovani moći da obiđu hidroelektranu Đerdap 2, posete njen vidikovac i vide film o Teslinom životu i delu, dok će izložba "Tesla u Beogradu 1892. godine" biti otvorena na Trgu Stevana Mokranjca.

Premijerno na Tesla danima je ličko selo Velebit nadomak Subotice i tamo će posetioci moći da probaju pravi lički doručak ili ručak, prošetati stazom zdravlja pored akumulacionog jezera Velebit, odnosno obići Kapetanski rit - ribnjak, stanište velikog broja ptica.

Poseta Zavičajnoj kući "Ćemer" sa druženjem uz priče druge generacije osnivača sela i prezentacija vezenih peškira kao suvenira deo su svakog Dana sela, a u okviru "Tesla dana" obezbeđena su specijalna vođenja kroz selo.

Manifestacija "Tesla dani" traje do 12. jula i deo je rute Putevima Tesle kroz Srbiju, dok se na osnovu Odluke Vlade Srbije Dan nauke obeležava 10. jula, na rođendan slavnog srpsko-američkog pronalazača Nikole Tesle (1856-1943).

Prve aktivnosti Dana nauke 2011. godine pokrenuo je CPN, da bi u narednim godinama manifestacija postala sve zapaženija. Prošle godine, Dan nauke je okupio na desetine organizacija širom zemlje, a najveću pažnju tom prilikom izazvali su Dečji naučni kamp i tribina o HAARP-u i pseudonauci.

Pokrovitelji "Tesla dana" su Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Elektroprivreda Srbije, Sćneider Electric i Trizma, a prijatelji projekta Opština Negotin, Mladi za turizam, AIESEC, Narodni muzej Leskovca i Udruženje Teslin toranj iz Leskovcaca, Narodni muzej Užice, Pupinov zavičajni kompleks u Idvoru, selo Velebit kod Subotice i brojni drugi.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva

the unique purchase benefit is probably the features of best replica rolex.

fake uhren for sale success will be incredible.

where to find good sex dolls?