:

:

TV Most

clock

Maj 17, 2022   14:07

0

17

Promene vremena normalne za ovo doba, od četvrtka toplije

U Srbiji će danas biti lokalno kratkotrajnih pljuskova praćenih grmljavinom, a osveženje će se osetiti sutra kada se očekuje temperatura za sedam do deset stepeni niža nego danas, kaže meteorolog Nedeljko Todorović.

Dodaje da će od četvrtka ponovo biti toplije vreme, te navodi da u maju inače ima često pljuskova i grmljavina, a da ove godine preovlađuje suša koja traje još od februara.

"Nešto malo krajem aprila bilo je kiše, ali to je nedovoljno da bi se sušni period prekinuo tako da su ova popodnevna kiša, to jest pljuskovi više lokalnog karaktera, ponegde čak i male nepogode sa olujnim vetrom i gradom dobrodošli da se malo nakvasi zemljište koje je najbitnije za poljoprivredu", rekao je Todorović za Tanjug.

On je pojasnio da su ovakve promene vremena normalne za ovo doba godine.

"To je karakteristika naše klime, posle nekoliko toplih dana obično dođe zahlađenje u trajanju dan, dva, tri uz pljuskove i grmljavinu", rekao je Todorović.

Dodao je da smo imajući u vidu temperature u poslednjih pet, šest dana, poranili u leto koje u meteorološkom smislu počinje u junu.

Govoreći o tome kako najbolje da se zaštitimo od štetnih UV zraka, a s obzirom na to da ulazimo u period sunčanih dana i visokih temperatura, Todorović je ukazao da UV zraci nisu svakog dana jaki, da se takvo zračenje događa u kratkim vremenskim intervalima od nekoliko minuta i da je obično izraženo sredinom dana.

Savetovao je građanima da ne samo zbog potencijalnog UV zračenja već i zbog visoke temperature i drugog dela spektra koji sagoreva ljudsku kožu, sredinom dana ne bi trebao da se iuzažu duže suncu.

Izvor: TAНЈУГ

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva