:

:

TV Most

clock

Avgust 28, 2023   12:31

0

188

Protojerej Arsović u manastiru Sokolica: Treba da budemo potomci Majke Božije i da se tako i ponašamo

Danas je jedan od najvećih hrišćanskih praznika posvećen Bogorodici, u narodu poznat kao Velika Gospojina.

Povodom praznika Uspenje Presvete Bogorodice, manastir Sokolica danas je, kao i svake godine, centar okupljanja brojnih pravoslavnih vernika sa severa Kosova.

Foto: Radio Mitrovica sever

U porti manastira Sokolica služena je sveta liturgija, a vernici koji su postili Gospojinski post, pristupili su svetoj tajni pričešća. Okupljenim vernicima obratio se protojerej Milija Arsović

“Praznik Velike Gospojine je veliki Bogorodični praznik. Bogorodica je mnogo učila učenike Hristove posle njegovog vaskrsenja, ulivala im nadu i veru i često išla na ona mesta gde se Gospod bog pojavljivao i tu se molila i naučila i nas da se molimo.

Mi često dolazimo u svetinje i manastire ali ponekad prividno, zato dreba da znamo i kako treba da se ponašamo.To ponašanje naše treba da bude smireno, da budemo smireni.”Blago onom koje danas smiren.Teško tome ovde na zemlji koji misli da je neko i nešto. Svi smo mi deca Božja, svi smo mi hrišćani i treba da budemo potomci Majke Božije i da se tako i ponašamo. Kada se pričešćujemo da se sjedinjujemo sa Gospodom Isusom Hristom, i da se zapitamo da li smo otišli čistim srcem, da li smo uvredili, oca, majku, brata, komšiju,rođaka….Kako da tražimo oproštaj od samoga Gospoda ako ne tražimo oproštaj od bližnjeg svoga i oproštaj od onoga kome smo nešto nažao učinili”, rekao je u besedi Arsović.

Foto: Radio Mitrovica sever

“Evo nama radosti, evo nama uspeha i evo nama blagostanja”, pozvao je na molitvu prota Milija.

“Da se molimo danas zajedno prisutnoj Bogorodici majci našoj da nam bude na spasenje, da nam bude na radost, da nam bude na korist i u ova teška vremena, kada smo zaista potrebni jedni drugima, kada treba da zagrlimo jedan drugoga i da svi zajedno uspemo i da imamo radost i blagoslov Božiji.

Blago tome ko ima blagoslov Božiji a još više onome ko ima blagoslov Majke Božije!”, rekao je Protojerej Arsović.

Manastir Sokolica sagrađan je između 14. i 15. veka i ovo kulturno-istorijsko dobro je od posebnog značaja. Iako ne postoje tačni podaci ko je bio ktitor manastira, pretpostavlja se da je to bio velmoža po imenu Musa, koji je bio oženjen jednom od sestara srpskog cara Lazara.

Foto: Radio Mitrovica sever

Sam naziv Sokolica potiče od sokolova kojih je bilo mnogo više nego danas u šumi oko manastira. Brdo na kome se nalazi manastir Sokolica je u narodu poznato kao Brdo sokolova.

Izvor: Radio Mitrovica sever; Foto: Radio Mitrovica sever

KiMmanastir Sokolica
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva