:

:

TV Most

clock

Jun 15, 2019   21:29

0

60

Prva misa u Notr Damu posle požara, sveštenici sa šlemovima

U katedrali Notr Dam u Parizu danas je održana prva misa posle dva meseca pošto je sredinom aprila u razornom požaru izgoreo veliki deo crkve.

Službu za mali broj ljudi održao je pariski nadbiskup Mišel Opeti u kapeli koja je proglašena sigurnim mestom.

Dok je u katedrali bilo tridesetak ljudi, uglavnom sveštenika i zaposlenih u crkvi, Opeti i drugi nosili su iz bezbednosnih razloga građevinske šlemove.

Misa je prenošena na Katoličkoj televiziji, prenosi AP.

Ministar kulture Frank Rister rekao je ove sedmice da katedrala ostaje u "krhkom" stanju, naročito svod za koji još postoji rizik od rušenja.

Još nije poznato kada će katedrala biti ponovo otvorena za javnost.

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da će obnova crkve trajati pet godina, što mnogi stručnjaci smatraju nerealno kratkim rokom.

Požar koji je 15. aprila naneo veliku štetu pariskoj katedrali izazvao je nevericu kod brojnih vernika koji su gledali kako vatra uništava svetinju iz 12. veka.

Zahvaljujući hrabrim vatrogascima i svešteniku Žan-Mark Furnijeu, sačuvane su vredne relikvije, a pošto je Notr Dam bio usred rekonstrukcije, bronzane statue su bile uklonjene zbog radova.

Gradnja katedrale počela je 1160. godine za vreme biskupa Mauricija, a dovršena je tek 1345. godine kao prvo remek-delo gotičke umetnosti.

Bogorodičinu crkvu u Parizu svake godine poseti 13 miliona turista, više nego Ajfelov toranj.

Izvor: Танјуг

MisaNotr Dam
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva