:

:

TV Most

Foto: RIA Novosti

clock

Jun 26, 2023   17:46

0

120

Prvo obraćanje Prigožina: Nismo marširali kako bi zbacili Putina

Šef "Vagnera" Jevgenij Prigožin rekao je danas, u prvom obraćanju otkako je završena neuspela pobuna u Rusiji, da njegovi borci nisu učestvovali u maršu kako bi smenili rusko rukovodstvo, već kako bi izbegli uništenje "Vagnera" i pozvali na odgovornost zvaničnike "koji su počinili ogroman broj grešaka".

Prigožin je u snimku od 11 minuta, koji je objavio na Telegramu, naveo da njegov marš na Moskvu nije bio usmeren protiv ruskog predsednika Vladimira Putina.

"Cilj marša je bio da se izbegne destrukcija Vagnera i da se pozovu na odgovornost zvaničnici koji su svojim neprofesionalnim postupcima napravili ogroman broj grešaka", poručio je Prigožin, prenosi Bi-Bi-Si.

On je istakao da žali zbog toga što su morali da gađaju avijaciju ruske vojske, kao i da su odustali od marša na Moskvu na 200 kilometara od prestonice da ne bi došlo do prolivanja krvi ruskih vojnika.

"Pokazali smo kako je to trebalo da bude urađeno 24. februara 2022. godine", rekao je Prigožin, aludirajući na početak ruske invazije na Ukrajinu.

Istakao je da su borci "Vagnera" imali podršku građana u gradovima na putu ka Moskvi.

"Marširali smo kako bismo pokazali protest, a ne da bismo svrgli vladu", rekao je Prigožin, dodavši da je "Vagner" trebalo da prestane da postoji 1. jula.

Prema njegovim rečima, samo jedan do dva odsto boraca "Vagnera" je potpisalo ugovor sa ruskim ministarstvom odbrane, zbog čega su, tvrdi, Oružane snage Rusije granatirale kamp Vagnerovaca i tada je stradalo 30 boraca.

"To je bio okidač", rekao je Prigožin i dodao da je tokom pobune ranjeno nekoliko Vagnerovaca, kao i da su ubijene dve osobe koje su prešle na stranu pobunjenika.

Govoreći o razgovoru sa beloruskim predsednikom s ciljem obustavljanja  pobune, Prigožin je rekao mu je Lukašenko predstavio načine na koje bi "Vagner" i dalje mogao legalno da radi.

On je naveo da je subotnja pobuna pokazala da postoje "ozbiljni bezbednosni problemi" širom Rusije, dodavši da su njegovi borci uspeli da zaustave sve jedinice ruske vojske na putu ka Moskvi.

Poručio je da bi "specijalna vojna operacija" u Ukrajini bila već gotova da su trupe poput "Vagnera" izvele prve napade.

Tokom obraćanja, šef "Vagnera" nije naveo gde se nalazi.

Izvor: T a n j u g

Jevgenij PrigožinRusijaVagner
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva