:

:

TV Most

Foto: Vijesti

clock

Jun 03, 2019   11:21

0

213

Pušten probni napon od Crne Gore do Italije

Podmorski kabl koji spaja Italiju i Crnu Goru, dužine 433 kilometra, postavljen je sa svom pratećom infrastrukturom, a pre par dana pušten je i probni napon, izjavila je danas crnogorska ministarka ekonomije Dragica Sekulić.

"Kompletna infrastruktura vezana za puštanje u rad koja se nalazi u Crnoj Gori je izgrađena i završena. Pre nekoliko dana imali smo baš puštanje napona od Crne Gore prema Italiji i prošlo je to veoma uspešno", rekla je Sekulić za podgoričku Prvu, prenosi RTCG.

Prema njenim rečima, projekat vredan oko milijardu evra ima višestruke benefite, a jedan od njih je što će podvodni kabl, kapaciteta hiljadu megavati učiniti Crnu Goru energetskim čvorištem na Zapadnom Balkanu.

"Često ponavljam da je kabl između Crne Gore i Italije u oblasti energetike autoput. To znači da sve ono što se proizvede u Crnoj Gori imaće svoje sigurno tržište van Crne Gore, imaće perspektivu kompletne proizvodnje u Crnoj Gori i to će značiti benefite ne samo za državne već i privatne kompanije u Crnoj Gori", rekla je Sekulić.

Nakon puštanja u rad kabla građani mogu očekivati manje račune za struju, a sa druge strane Italija će zahvaljujući kablu, dobiti pristup energiji sa Balkana.

Izvor: Танјуг

podmorski kablItalijaCrna Gora
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva