:

:

TV Most

Foto: Sputnik/AP

clock

Februar 21, 2022   16:52

0

108

Putin: Danas odluka o priznanju Luganske i Donjecke narodne republike

Odluka o priznanju samoproglašenih Luganjske i Donjecke narodne republike biće doneta danas, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin.

On je na sastanku Saveta bezbednosti Ruske Federacije rekao da je saslušao mišljenja svih članova i da će odluku o priznjanju doneti danas, prenosi Interfaks.

Putin je danas na vanrednoj sednici Saveta za nacionalnu bezbednost rekao da je glavni cilj tog sastanka da se utvrde koraci u vezi sa krizom u Donbasu, posebno imajući u vidu poziv lidera samoproglašenih Donjecke i Luganjske narodne republike da Rusija prizna njihov suverenitet.

Putin je napomenuo da je priznanje LNR i DNR blisko povezano sa bezbednosnim pitanjima u svetu, a posebno u Evropi.

Sastanku su prisustvovali, premijer Rusije Mihail Mišustin, ministri spoljnih i unutrašnjih poslova, šefovi Federalne službe bezbednosti, obaveštajne službe i nacionalne garde i zamenik predsednika i sekretar Saveta Dmitrij Medvedev i Nikolaj Petrušev.

Svi govornici izjasnili su se u korist priznavanja LNR i DNR.

Medvedev: Priznaćemo LNR i DNR ako se situacija ne poboljša

Bivši ruski predsednik i potpredsednik ruskog Saveta Bezbednosti Dmitrij Medvedev rekao je danas da će Moskva možda morati da prizna samoproglašene Luganjsku i Donjecku narodnu republiku, ako se situacija ne poboljša, za šta, po njegovom mišljenju, nema izgleda.

"Priznanje LNR i DNR će biti jedini izlaz za Moskvu ako situacija krene po negativnom scenariju. Znakova poboljšanja nema i u takvoj situaciji jedini izlaz će biti priznavanje pravnog subjektiviteta Donjecka, što je u potpunosti u nadležnosti predsednika države", rekao je Medvedev.

Medvedev je na sednici Saveta rekao ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da veruje da bi većina Rusa podržala nezavisnost LNR i DNR u kojima, kako je rekao, živi oko 800.000 Rusa, prenosi Rojters.

Kako navodi RIA Novosti, on je ocenio da će pritisak na Rusiju ako prizna dve samoproglašene republike u Donbasu biti izuzetno jak, ali je dodao da Rusija zna kako da na to reaguje.

Medvedev smatra da će, ako do tog priznanja dođe, situacija biti teška, ali da će se nakon nekog vremena tenzije oko Rusije stišati.

Izvor: T a n j u g

PutinDonjeckLuganskMedvedev
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva