:

:

TV Most

clock

Mart 20, 2023   14:54

0

190

Putin potvrdio da će sa Sijem razgovarati o mirovnom predlogu Pekinga

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da je Moskva proučavala predloge Pekinga za rešenje sukoba u Ukrajini i da je otvorena za pregovarački proces.

On je to rekao tokom susreta sa predsednikom Kine Si Đinpingom i istakao da zna da Kina polazi od principa pravde i poštovanja osnovnih odredbi međunarodnog prava.

"Uvek smo otvoreni za pregovarački proces i svakako ćemo razgovarati o svim ovim pitanjima, uključujući i vaše inicijative, koje bezuslovno poštujemo“, naglasio je Putin, prenosi Tass.

Prema rečima ruskog lidera odnosi Moskve i Pekinga doprinose jačanju multipolarnog sveta.

"U celini, naša interakcija na međunarodnoj sceni nesumnjivo doprinosi jačanju temeljnih principa svetskog poretka i multipolarnog sistema", rekao je Putin.

Putin je rekao da Moskva i Peking imaju mnogo zajedničkih ciljeva i zadataka i istakao da zna da kineski predsednik lično, kao prijatelj Rusije, poklanja veliku pažnju razvoju kinesko-ruskih odnosa, prenosi Ria Novosti.

On je izrazio uverenje da će Kina na čelu sa Si Đinpingom nastaviti da se razvija i ostvaruje svoje ciljeve.

"Kina je poslednjih godina napravila kolosalan iskorak u svom razvoju i uspostavila prilično efikasan sistem ekonomskog razvoja i jačanja zemlje. To izaziva istinsko interesovanje širom sveta, a mi vam čak pomalo i zavidimo. Siguran sam da će pod vašim rukovodstvom Kina napraviti dalje korake u svom razvoju i ostvariti ciljeve koje ste postavili", rekao je Putin.

Istakao je i da mu je drago što je mogao i lično da čestita Siju na reizboru za predsednika.

"Poštovani gospodine predsedniče, dragi prijatelju. Drago mi je što imam priliku da Vam lično čestitam na ponovnom izboru za predsednika Kine. To je postalo moguće zahvaljujući činjenici da kineski narod i njegov predstavnici vide pravu vrednost vašeg rada tokom prethodnih decenija", rekao je Putin.

Si Putinu: Uveren sam da će vas ruski narod podržati na izborima 2024.

Predsednik Kine Si Đinping rekao je danas predsedniku Rusije Vladimiru Putinu da je uveren da će ga ruski narod podržati na predsedničkim izborima 2024. godine.

"Znam da ce sledeće godine biti održani predsednički izbori u vašoj zemlji", rekao je Si Putinu na početku razgovora u Kremlju, preneo je Rojters.

On je istakao da je zahvaljujući Putinovom snažnom vođstvu, Rusija uspela da ostvari značajan napredak u postizanju prosperiteta zemlje u poslednjih nekoliko godina.

"Siguran sam da ce vas ruski narod snažno podržati u vašim dobrim nastojanjima", rekao je Si.

Predsednik Kine je nazvao Putina "dragim prijateljem", a Putin je upotrebio iste reči za Sija, koji je zahvalio Putinu na, kako je rekao, njegovoj podršci Kini i rekao da bi Peking trebalo da ima bliske odnose sa Moskvom.

Putin pred posetu Sija: Rusija zahvalna Kini na uravnoteženoj poziciji o Ukrajini

Rusija je otvorena za političko i diplomatsko rešenje situacije u Ukrajini i zahvalna je Kini na njenoj uravnoteženoj poziciji, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin.

Putin je u članku pod naslovom ''Rusija i Kina - partnerstvo okrenuto budućnosti'', objavljenom u kineskom listu "Ženmin žibao", istakao da je Rusija zahvalna Kini na njenoj uravnoteženoj poziciji u vezi sa događajima u Ukrajini, kao i na tome što razume njihovu pozadinu i stvarne uzroke.

Ruski predsednik je u članku, objavljenom povodom današnje posete kineskog predsednika Si Đinpinga Rusiji, pozdravio spremnost Kine da igra konstruktivnu ulogu u rešavanju krize, preneo je Interfaks.

Putin je ukazao da se Rusija i Kina dosledno zalažu za formiranje pravednijeg, multipolarnog svetskog poretka zasnovanog na međunarodnom pravu, objavljeno je na sajtu Kremlja.

Ruski predsednik je istakao da su Moskva i Peking duboko zabrinuti zbog, kako je naveo, neodgovornih i opasnih akcija koje bi mogle da potkopaju globalnu nuklearnu bezbednost.

Putin je naglasio i da nelegitimne jednostrane sankcije nametnute Rusiji moraju biti ukinute.

Kriza u Ukrajini, koju izaziva i podstiče Zapad, predstavlja manifestaciju namere da se održi dominacija na međunarodnoj sceni i unipolarni svetski poredak, kao i namere NATO-a da prodre u azijsko-pacifički region, naglasio je Putin.

On je ocenio da to niko neće moći da postigne.

Putin je izrazio uverenje da će prijateljstvo i partnerstvo između Ruske Federacije i NR Kine rasti i jačati, a da će poseta Sija Rusiji tome doprineti, prenela je agencija RIA Novosti.

Siguran sam da će naše prijateljstvo i partnerstvo, zasnovano na strateškom izboru naroda dve zemlje, nastaviti da raste i jača radi blagostanja i prosperiteta Rusije i Kine", naglasio je Putin.

Putin je ocenio da su rusko-kineski odnosi dostigli najviši nivo u svojoj istoriji i da nastavljaju da jačaju i ukazao da je politički dijalog dve zemlje postao izuzetno poverljiv i da strateško partnerstvo ulazi u novu eru.

Jedan od prioriteta je trgovinsko-ekonomsko partnerstvo, istakao je Putin, navodeći da se do kraja 2022. godine bilateralna trgovina udvostručila i dostigla 185 milijardi dolara, što je novi rekord.

Izvor: T a n j u g

Si ĐinpingPutin
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva