:

:

TV Most

Foto: T a n j u g/AP

clock

April 16, 2024   11:25

0

31

Racije IDF-a na Zapadnoj obali, uhapšeno 12 Palestinaca

Izraelske snage privele 12 Palestinaca u jutarnjim racijama na Zapadnoj obali. Više tela pronađeno je u masovnoj grobnici u bolnici Šifa, javljaju palestinski mediji.

Najmanje 12 mladih Palestinaca privedeno je u ranim jutarnjim satima tokom izraelskih racija na okupiranoj Zapadnoj obali, javlja Vafa.

Prema navodima agencije, izraelski vojnici su priveli - pet mladića iz istočnih delova Dženina. Tri mladića u Hebronu i četiri u Habli, južno od Kalkilye.

Gaza: Više tela pronađeno je u masovnoj grobnici u bolnici Šifa

Deset tela do sada je izvučeno iz masovne grobnice otkrivene u ponedeljak u bolnici Šifa u gradu Gazi. Mnoga od njih su žene i deca", rekao je direktor Centra za hitne operacije u Gazi Motasem Salah.

"Uprkos nedostatku forenzičkih stručnjaka i odgovarajuće opreme, timovi zaduženi za potragu, lopatama i rukama pokušavaju da iskopaju tela za koja se veruje da su pacijenti koji su bili na lečenju u spomenutoj bolnici", dodao je Salah.

Bolnicu su ranije opkolili izraelski vojnici. Iz ovog područja povukli su se pre nekoliko dana.

Šef IAEA zabrinut zbog mogućeg udara na iranska nuklearna postrojenja

Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi izjavio je da je zabrinut da bi Izrael mogao da gađa iranske nuklearne objekte, ali je dodao i da će se inspekcije IAEA u iranskim nukelarkama danas nastaviti.

Grosi je, na pitanje da prokomentariše mogućnost izraelskog vazdušnog napada na iranske nuklearne objekte, rekao da su u IAEA "uvek zabrinuti za takvu mogućnost" i apelovao na "maksimalnu suzdržanost".

Načelnik izraelskog generalštaba Herci Halevi rekao je u ponedeljak da će Izrael odgovoriti na iranski napad izveden u noći između subote i nedelje, koji je, kako ja Teheran naveo, pokrenut u znak odmazde za napad na iranski konzulat u Damasku 1. aprila, za koji Iran optužuje Izrael.

Grosi je dodao da je Iran u nedelju zatvorio nuklearne objekte zbog "bezbednosnih razloga" i da je IAEA, iako su oni otvoreni u ponedeljak, držala svoje inspektore dalje od nuklearki "dok ne vidi da se situacija potpuno smiruje".

"Nastavljamo u utorak. Ovakav razvoj dešavanja nije imao uticaj na naše aktivnosti vezane za inspekcije", rekao je Grosi.

Inspektori IAEA redovno posećuju glavne nuklearne elektrane u Iranu. Teheran tvrdi da je njegov nuklearni program miroljubiv, ali zapadne sile optužuju Iran da pokušava da napravi nuklearnu bombu.

Izrael traži dodatne sankcije Iranu

Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac rekao je da je apelovao na pojedine države da uvedu sankcije na iranski raketni program i proglase Iransku revolucionarnu gardu terorističkom organizacijom, nakon direktnog iranskog napada na Izrael prošlog vikenda.

"Pored vojnog odgovora na ispaljivanje projektila i dronova, vodim diplomatski napad na Iran", naveo je Kac na društvenim mrežama.

Kac je rekao da je poslao pisma na adrese 32 države i razgovarao sa brojnim kolegama, pozivajući ih da "uvedu sankcije iranskom raketnom programu i proglase Revolucionarnu gardu terorističkom organizacijom, kako bi se zaustavio i oslabio Iran".

"Moramo sada zaustaviti Iran, pre nego što bude kasno", rekao je Kac.

Izrael je rekao da će odgovoriti na iranski napad raketama i dronovima tokom vikenda, usled poziva saveznika koji su rekli da treba izbeći eskalaciju konflikta na Bliskom istoku.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva