:

:

TV Most

clock

Novembar 19, 2021   14:47

0

115

Radnici će biti zaštićeni, utvrditi probleme i odgovornost

Vijetnamski radnici fabrike za preradu guma u Zrenjaninu Linglong biće zaštićeni po zakonima Republike Srbije, istakla je danas premijerka Ana Brnabić dodajući da ne bi direktno i bez dodatnih informacija prebacivala odgovornost na tu komapniju.

Brnabić je, odgovarajući na pitanje novinara šta će država uraditi u vezi tog slučaja i da li će biti kazne za odgovorne, kazala da to pitanje koje je jako važno za nju jer je i pitanje radničkih, ali i ljudskih prava, ne treba politizovati.

Prema njenim rečima, inspekcije rade svoj posao, kao i Inspekcija rada, a tamo su bili i predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova.

Kaže i da će na lice mesta otići ili su već bili ljudi koji predstavljaju nezavisne institucije zaštitnika građana, a da je ona zatražila da se organizuje i sastanak na kojem bi bili i predstavnici Linglonga i predstavnici inspekcija kako bi se razumelo tačno šta se dešava, šta su problemi, kako mogu da se reše efikasno, bez pompe, na način na koji zaslužuje jedna država kao što je Srbija.

"A ne politizacijom tog problema i time da svaki medij vuče na svoju stranu, već da vidimo stvarno da rešimo te probleme", naglasila je Brnabić i dodala da u ovom trenutku sve institucije rade svoj posao.

"Samo ne treba da politizujemo i da ne širimo ni polu informacije, ni lažne informacije i da pokažemo i stranim i domaćim investitorima i svim radnicima da u Srbiji mora da se poštuje zakon, ali isto tako da ćemo gledati kako da zaštitimo investicioni privredni ambijent u našoj zemlji zato što svi zajedno moramo da nastavimo da rastemo, da jačamo, da se borimo oko investicija kako bi plate nastavile da rastu na održivi način i da ne padamo na te provokacije", navela je.

Premijerka naglašava da će radnici biti zaštićeni odakle god da dolaze i ističe da to moraju da budu i to po zakonima Srbije.

"Ali, ne bih direktno i odmah i bez dodatnih informacija prebacivala odgovornost na Linglong. Ne bežim od toga da je bilo grešaka, samo treba da raščistimo ovo i da ne politizujemo", poručila je Brnabić.

Sindikat "Sloga" za mene nema kredibilitet

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da ne postoji ništa što Sindikat "Sloga" ili njihov predsednik mogu da kažu ili urade, a nju povredi ili uvredi i istakla da ništa što oni kažu za nju nema kredibilitet.

Brnabić je odgovarajući na pitanje novinara, a reagujući na saopštenje sindikata "Sloga" u kojem su naveli da premijerka "nije dorasla" funkciji i da je pokazala "totalno neznanje" u vezi sa vijetnamskim radnicima angažovanim na izgradnji fabrike za preradu guma Linglong u Zrenjaninu, podsetila da je predsednik tog sindikata pozvao na njeno silovanje.

"Nažalost ne postoji više ništa što sindikat Sloga ili njihov predsednik mogu da kažu, a da mene može da povredi ili uvredi. Oni su javno pozvali na moje silovanje i to u javnosti u jednom rijalitiju. Sve što oni kažu za mene nema kredibilitet, niti težinu, sve su o sebi rekli", kazala je premijerka.

Što se tiče njihovog kredibiliteta i legitimiteta, kako je kazala, taj sindikat je sindikat Dragana Ðilasa.

"Ðilas ima svoje televizije, dnevne novine, nedeljnike, svoju stranku koja nije stranka, već dobijaju platu da budu u stranci. Tako ima i svoje sindikate", navela je Brnabić.

Izvor: Танјуг

BrnabićLinglongSindikat "Sloga"
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva