:

:

TV Most

clock

Avgust 04, 2020   12:30

0

184

Radovanović najzad dočekao Handkea

Scenarista i reditelj Goran Radovanović uspeo je da završi snimanje filma o Velikoj Hoči, kojoj je austrijski nobelovac posvetio svoju knjigu, piše Politika.

Već prvi filmski kadrovi kazuju: Sizifov je to posao. Taj srpski opstanak na Kosovu u enklavama u kojima se život vrti sav onako i nepravdom omeđen. Srećom te ima ko da razume i da "upiše u univerzum bola". Jedan od takvih je austrijski književnik, nobelovac Peter Handke. Sada vidimo da dobro razume i naš scenarista i reditelj Goran Radovanović.

Usred naše i svetske buke, borbe protiv nevidljivog i sveprisutnog koronavirusa, Radovanoviću je prošlo za rukom da nastavi dalje, tamo gde su ga okolnosti ( epidemija i granica) proletos naterale da stane.

Na KiM, u Orahovcu i Velikoj Hoči kojoj je Handke posvetio knjigu "Kukavice od Velike Hoče", nastavio i završio snimanje svog filma pod radnim naslovom "Čekajući Handkea", satkanog od metafore i istine, vere i nade.

Tematski časno i dostojanstveno postavljenog, estetski visoko izdignutog iznad uobičajenog dokumentarnog filma.

Dobitnika Politikine nagrade "Milutin Čolić", za prethodni film "Slučaj Makavejev ili proces u bioskopskoj sali", sa Handkeom ga je svojevremeno povezala "Enklava"  ali i Žarko Radaković, pisac i prevodilac Handkeovih delova dela na srpski jezik.

Ovom Radovanovićevom igranom filmu Handke je napisao esej objavljen u knjizi "Kosovo, vera i pomirenje - esej o filmu Enklava". Radovanović kao tematski "povratnik" na KiM sada uranja u svakodnevicu preostalog srpskog življa u istorijski dugovečnoj i značajnoj Velikoj Hoči, koji čekaju ponovni susret sa svojim istorijskim prijateljem Peterom Handkeom (on je inače persona non grata na Kosovu i u BiH), ne bi li mu se nekako odužili za pruženo razumevanje i iskrenu ljubav.

I upravo to čini okosnicu ovog novog Radovanovićevog atmosferičnog, emotivnog i vrhunski snimljenog filma (direktor fotografije je Milorad Glušica ), o kojem autor za Politiku kaže i sledeće:

"Profesor Glušica je odista veliki sineasta i možda po najbolji od svih onih koji pripadaju 'beogradskoj školi filmske fotografije'. Njegov materijal odlikuje uzdizanje iznad imitativnog, čista likovnost i istraživanje metafizičkog. Unapred se radujem i saradnji sa montažerom filma Nenadom Pirnatom, učenikom i asistentom profesora Andrije Zafranovića."

Film je dobio podršku Filmskog centra Srbije i Ministarstva kulture i informisanja. Producent filma je "Nama film" iz Beograda koji se nada da će produkcija biti gotova na kraju godine.

Tokom ove jeseni Goran Radovanović počeće pripreme i za realizaciju dugometražnog filma "Bauk" (naslov prema istoimenoj Geteovoj pesmi) o Nato bombardovanju Srbije, o posledicama rata na najranjiviji deo društva - decu, i o materinstvu...

Izvor: Kosovo online/Politika

KiMHandkeVelika Hoča

Kosovo i Metohija

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva