:

:

TV Most

clock

Februar 03, 2022   14:23

0

132

Radovanović o sporu Univerziteta u Prištini i SPC: Eparhija traži da se povuče tužba

U Osnovnom sudu u Prištini danas je odloženo ročište po tužbi prištinskog univerziteta "Hasan Priština" protiv SPC zbog navodne uzurpacije zemljišta na kom je izgrađen hram Hrista Spasa u Prištini, jer se nije pojavila tužilačka strana, potvrdio je za Kosovo onlajn advokat Aleksandar Radovanović.

"Na današnjem ročištu nije se pojavila tužilačka strana, odnosno predstavnik Univerziteta. Predstavnik Eparhije je zbog toga zahtevao da se donese rešenje o povlačenju tužbe zbog neopravdanog izostanka tužioca, kao i da se to pismeno rešenje dostavi Eparhiji", istakao je pravni zastupnik Eparhije raško-prizrenske Aleksandar Radovanović.

Nastavak ročišta nije zakazan, a prema rečima Radovanovića, proces će se nastaviti nakon što se reše proceduralna pitanja.

Univerzitet je tužio SPC tvrdeći da njima zapravo pripadaju četiri hektara zemljišta na kome je izgrađen hram. Tuženi u ovom predmetu bio je i Grad Priština, ali je sud odbacio ovu tužbu, uz obrazloženje da im nedostaje pasivni legitimitet u ovom sporu.

Podsetimo, u tužbi se navodi da je gradska vlast, suprotno urbanističkom planu, bez pravnog osnova i protivzakonito dala pomenutu imovinu na korišćenje Srpskoj pravoslavnoj crkvi. U tužbi se takođe navodi da je prema Uredbi UNMIK-a br. 1999/24 predviđeno da se ne mogu primenjivati zakoni, administrativne i sudske odluke donete posle 22. marta 1989. godine koji su diskriminatorske prirode.

Izvor: Kosovo online

KiMRadovanovićhram Hrista spasaPriština
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva