:

:

TV Most

Foto: RTV Gračanica

clock

Decembar 10, 2019   15:20

0

170

Radulović: Oko 50% žalbi upućene instituciji Ombudsmana odnosi se na sudstvo, a 50% na administraciju

Međunarodni dan ljudskih prava na Kosovu obeležava se nizom aktivnosti u organizaciji institucije Ombudsmana. Cnetralna manifestacija je lansiranje data baze ljudskih prava,  gde će građani za svako ljudsko pravo garantovano ustavom moći da pronađu praksu suda za ljudska prava, domaće zakone koji garantuju to pravo i međunarodne instrumente. 

Ova manifestacije organizovana je u biblioteci u Prištini, a potom je usledio marš pod motom „Ustani za svoja ljudska prava!“

Vrlo je teško izdvojiti koje je jedno ljudsko pravo na Kosovu najugroženije, ali u odnosu na žalbe koje prima institucija Ombudsmana, kao centralna institucija koja se bavi zaštitom i promocijom ljudskih prava, oko 50% žalbi odnosi se na sudstvo, a 50% na administraciju, istakla je, gostujući u Jutarnjem programu RTV Gračanica, Marija Radulović, zamenica Ombudsmana na Kosovu.

„Mi kao institucija nemamo mandat da se mešamo u sudske odluke, ali imamo kada je odugovlačenje sudskog postupka u pitanju“, kazala je ona.

Upotreba jezika – jedno je od ugroženih prava Srba na Kosovu, odnosno nemogućnost dobijanja dokumenata na srpskom jeziku i komuniciranje u mnogim javnim institucijama.

„Pravo na upotrebu jezika, najčešće srpskog jezika, na Kosovu nije ispoštovano kako treba, ali na žalost po tom pitanju mi ne primamo veliki broj žalbi. Ja uglavnom savetujem svima da ulože žalbu, kada dođu u situaciji da im je ovo pravo ugroženo, a mi ih onda uputimo na centralnu instituciju koja se time bavi, a to je Kancelarija poverenika za jezike“, istakla je Radulović.

Institucija Ombudsmana prima žalbe u svojim kancelarijama, bilo u centralnoj u Prištini ili u nekoj od regionalnih koje imamo u Gračanici, Mitrovici, Prizrenu, Đakovici, Gnjilanu, Peći i Uroševcu, kazala je Marija Radulović, zamenica Ombudsamana.

„Dakle, građani koji smatraju da je činjenjem ili nečinjenjem od strane institucija ugroženo ljudsko pravo, može lično da podnese žalbu. Osim toga, imamo i besplatnu telefonsku liniju 0800 15555, a prihvatljivi su i svi načini koje dozvoljava moderna tehnologija. Nakon podnošenja žalbi, mi imamo zakonski rok od 30 dana da stranku obavestimo da li je žalba prihvatljiva ili nije za instituciju Obudsmana“.

Ukoliko je žalba prihvatljiva onda sledi istraga i ukoliko se na osnovu nje utvrdi da je određeno ljudsko pravo prekršeno, Institucija Obmudsmana u zavisnosti od slučaja, izlazi sa izveštajem ili pismom preporuke prema određenoj instituciji.

Izvor: RTV Gračanica

KiMGračanicaOmbudsman
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva