:

:

TV Most

Foto: mc.rs

clock

Jun 20, 2019   10:51

0

46

Radun: Na KiM nema proizvodnje, kontramere ne bi imale efekat

Politički analitičar Branko Radun kaže  da su se druge zemlje ubacile na tržište KiM i ocenjuje da u slučaju povratka, srpski proizvodi ne bi ponovo imali status kao ranije.

 

Branko Radun je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, rekao da je odluka Prištine o taksama pre svega politička, ali sa ekonomskim posledicama.

Naveo je da su se druge zemlje ubacile na tržište KiM, i ocenio da u slučaju povratka, srpski proizvodi neće ponovo imati status kao ranije.

Osvrnuo se i na pozive da Srbija uvede kontramere, ističući da to ne bi imalo efekta jer Priština nema nikakvu proizvodnju.

Što se tiče novih pokušaja Prištine da uđe u Interpol i navoda da su Rusija, Brazil i Namibija protiv toga, smatra da će i sad biti neizvesna borba, jer se lobira od države do države.

Podsećajući na hapšenje prvog čoveka Interpola, koji je iz Kine, ističe da su se stvari promenile pa je pitanje koji će biti odnos snaga.

Ipak, smatra da Srbija ima značajnu podršku tih država.

Govoreći o poseti beloruskog ministra odbrane Andreja Ravkova, Radun kaže da ta zemlja ima jaku ekonomiju i vojnu industriju, i poziciju između Rusije i Zapada.

Lukašenko je, bez obzira na svoj negativan imidž u evropskoj javnosti, bio veoma koristan igrač i Moskvi i Vašingonu kada je nešto potrebno, ocenjuje Radun.

Srbija može da primeni iskustva Belorusije u vezi sa tim što se država na pozitivan način meša u privredu, poput Kine, i jedna je od zemalja sa najmanje kriminala i ima jednu od najnižih stopa nezaposlenosti, smatra Radun.

Tramp je objavio nameru da za novog ambasadora u Srbiji imenuje Entonija Godfrija iz Virdžinije. Radun navodi da je Godfri karijerni diplomata i stručnjak za Istočnu Evropu, Bliski istok i Rusiju.

Jasno je da Trampova administracija želi diplomatski uspeh pre predsedničkih izbora, ukazuje Radun.

Međutim, dodaje, ne vidi se jasna politička agenda jer Balkan i Kosovo nisu u fokusu američke politike.

Izvor: RTS

RadunPrištinaKiM
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva