:

:

TV Most

Foto: Srpska lista

clock

Jun 11, 2022   12:02

0

137

Rakić: Apsurdno je što raseljeni iz Mušutišta nisu dobili odobrenje za posetu ovom mestu

Raseljenim Srbima iz Mušutišta nije dozvoljeno da obeleže praznik Silazak Svetog Duha na apostole-Pedesetnica-Trojice. Pedeset raseljenih nije dobilo policijsko odobrenje da u nedelju 12. juna na temeljima Manastira Svete Trojice u Mušutištu obeleži ovaj veliki praznik i ako su se na vreme najavili svoju posetu mestu u kome su do 1999. godine živeli.

Ministar za zajednice i povratak Goran Rakić, ocenjuje da je sprečavanje raseljenih da samo na dan posete svoja vekovna ognjišta apsurdno i ističe da se ovime pokazuje zapravo kolika je volja kosovskih institucija da pomognu povratak raseljenih lica.

”Konstantno se suočavamo sa ovakvim problemima kada je Mušutište u pitanju. Ovo je pokazatelj da je proces povratka na Kosovu pod velikim znakom pitanja i da krivce za to treba da tražimo upravo u institucijama koje nemaju volju da nam pomognu da ovo pitanje reševamo na jedan pozitivniji način. Predstavnici međunarodne zajednice moraju podrobnije da se pozabave svime onime što nas sprečava da veći broj raseljenih vratimo na Kosovo.”

Ministar Rakić pita, ako policija  ne može da obezbedi jedan dan boravka raseljenima u Mušutištu kako bi to tek izgledalo kada bi se raseljeni vratili da žive u ovom mestu?

”Žalosno je što nakon više od dve decenije od napuštanja svojih kuća, raseljeni ne mogu da svoje domove i svoju crkvu posete i to zapravo govori da se suživot ne može graditi na temeljima zabrana i ograničenja Srbima”, kazao je ministar Goran Rakić.

Izvor: TV Most, Saopštenje

Goran RakićMušutište
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva