:

:

TV Most

Foto: AP

clock

Decembar 06, 2022   18:53

0

175

Rama: EU danas pokazala koliko vrednuje Zapadni Balkan

Premijer Albanije Edi Rama rekao je danas da Evropska unija shavata koliko je za nju važan Zapadni Balkan, baš kao što i Zapadni Balkan vrednuje Evropsku uniju.

On je istakao kako je veoma važno za građane Zapadnog Balkana što je postignut dogovor o nižim tarifama rominga u zemljama Evropske unije.

"Evropska unija je pokazala koliko vrednuje ovaj region, samim tim što je izašla van svojih granica kako bi se ovaj Samit održao na Zapadnom Balkanu, i to u Albaniji", rekao je Rama i dodao da Albanija uz sve poteškoće i frustracije, nikad nije odustala od svog evropskog puta.

Rama je rekao i da je "sa svojim dragim prijateljima, predsednicom Evropske komisije Ursulom Fon Der Lajen i predsednikom Evropskog veća Šarlom Mišelom dogovorio saradnju albanskih i evropskih univerziteta, te da će studenti iz Albanije digitalnim putem moći da se obrazuju na fakultetima u EU".

"Oba predstavnika su nam pružila punu podršku da u Tirani uskoro otvorimo Kampus Briž, koji je ogromna stvar za bilo koju post-komunističku zemlju u Evropi", naveo je Rama.

On je rekao da se razgovaralo i o otvaranju fonda za projekte iz energetike za sve zemlje Zapadnog Balkana, kako bi se 'pronašli novi izvori energije i kako bismo se odaljili od ruskog uticaja', ali je upozorio da  "Evropska unija ne daje novac na lepe oči, zato što ste najlepši ili najstariji, pa vam kažu: trošite kako hoćete i na šta hoćete". 

"Oni očekuju da uradite domaći zadatak i ispšunite sve kriterijume, a ja sam siguran da sve zemlje Zapadnog Balkana mogu da sarađuju na tome", kazao je Rama.

Kazao je i da su se svi učesnici samita složili da Zapadni Balkan ima ogroman potencijal da postane gasno čvorište, pomoću kojeg će Evropa moći da se oslobodi ruskog uticaja. 

"Albanija u ovome može imati veliku ulogu, ali moramo raditi zajedno", rekao je Rama i ocenio da Evropska unija konačno prepoznaje Zapadni Balkan kao geopolitički faktor.

Izvor: T a n j u g

Edi RamaSamit EU-ZBTirana
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva