:

:

TV Most

clock

Jun 07, 2022   14:53

0

131

Rama: Projekat Otvoreni Balkan od vitalnog značaja za region

Premijer Albanije Edi Rama je uoči večerašnjeg otvaranja dvodnevnog samita članica "Otvorenog Balkana" u Ohridu rekao da je realizacija tog velikog projekta od vitalnog značaja te da podrazumeva implementaciju četiri osnovne evropske slobode u regionu Zapadnog Balkana - kretanje robe, ljudi, kapitala i usluga.

"Ove četiri slobode kretanja su ono što je od vitalnog značaja za nas, ono što je od vitalnog značaja za bezbednost u ovom regionu i od značaja za mir i rešavanje sukoba na ovim prostorima Evrope", istakao je premijer Albanije, preneo je "Albenijen post".

Rama se posebno osvrnuo na povezivanje regiona uz pomoć projekta "Plavi koridor".

"Projekat 'Plavi koridor' nastoji da poveže Balkan od najsevernijeg dela Hrvatske do Grčke, koji takođe prolazi kroz Albaniju", naveo je on.

Naglasio je da je za taj projekat potrebna pomoć Evropske unije, pre svega Crnoj Gori, jer, kako je istakao, ako crnogorski segment ostane nerazvijen, onda je "izgubljen deo ovog koridora".

"U poodmakloj smo fazi 'Plavog koridora'. U toku je izgradnja, ostali segmenti su u završnoj fazi međunarodnog tendera i u okviru ovog trećeg mandata videćemo plodove ovog velikog gradilišta", kazao je Rama.

Izvor: T a n j u g

Edi RamaOtvoreni Balkan
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva