:

:

TV Most

clock

Jun 03, 2023   7:47

0

101

Rama za BBC: SAD i EU u pravu kada je reč o situaciji na severu KiM, Kurti nije

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da su SAD i EU ''potpuno u pravu'' kada je reč o dešavanjima na severu KiM, kao i da stav premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija o tome nije ispravan.

''SAD i EU žele da podignu Kosovo na drugi nivo i iz tog razloga su potpuno u pravu u vezi sa dešavanjima u severnim opštinama, a ne Aljbin Kurti'', rekao je Rama za britanski Bi-Bi-Si.

On je naveo da su SAD i EU žele od tzv. Kosova naprave nezavisnu državu koju svi priznaju, i koja, kako je rekao, ''može da sedi u UN i bilo kojoj drugoj međunarodnoj instituciji''.

Istakao je da je Kurti bio odlučan da ohrabri novoizabrane gradonačelnike u četiri opštine na severu KiM da uđu u zgrade opština.

''Da razjasnim, bilo je jako dobro što su imali izbore i što se pokazalo da niko ne može da podriva demokratiju na Kosovu. Ali, nije bila dobra ideja insistirati da novi predsednici uđu u te zgrade i podstiču nasilje, gde su nepravedno povređeni vojnici Kfora'', rekao je Rama i dodao da on za situaciju na severu KiM ne krivi isključivo Kurtija, već i srpsku stranu koja je bojkotovala izbore.

Ocenio je da je potrebno sagledati širi okvir.

''Široki okvir je činjenica da su Kosovo i Srbija, zahvaljujući Aljbinu Kurtiju i Aleksandru Vučiću, veoma blizu sporazuma", rekao je albanski premijer i izrazio uverenje da će do sporazuma između dve strane, kako je rekao, bez obzira na sve, ipak doći.

"Svi lideri koje smo sreli u Moldaviji bili su jasni u stavu da dve strane treba da sednu i jednom za svagda zaključe sporazum", rekao je Rama i naveo da je finalizacija sporazuma jedini akt primeren za Beograd i Prištinu, kako bi zajedno nastavili putem evropskih integracija.

Izvor: T a n j u g

KiMEdi RamaKurtiEUSAD

Kosovo i Metohija

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva