:

:

TV Most

Foto: Opština Đakovica

clock

Jun 29, 2020   15:17

0

211

Raseljeni Đakovčani posetili Gazimestan i Rajsku Banju

U organizaciji Privremenog organa opštine Đakovica, raseljeni Đakovčani prisustvovali su juče Vidovdanskoj liturgiji i posetili Gazimestan.

Nakon učešća sa ostalim vernim narodom i sveštenstvom u Vidovdanskoj liturgiji koju je služio umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Atanasije (Jeftić), oni su posetili Gazimestan, gde je služen pomen kosovskim junacima stradalim u bici 1389.godine. 

U saopštenju predsednika Privremenog organa opštine Đakovica Milenka Jovanovića navodi se da su raseljeni Đakovčani u povratku sa Gazimestana posetili manastir Banjska, kao i pivaru „BWB“ nedaleko od manastira, u kojoj se proizvodi „Novo pećko pivo“ i pivo „Gazimestan“, gde su ih zaposleni ljubazno dočekali i poslužili.

Reč je o pivari koja je izgrađena sredstvima Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

"Privremeni organ Opštine Đakovica očekuje da će se u najskorije vreme stvoriti uslovi da se Srbima proteranim iz ovog metohijskog grada omoguće posete grobljima i manastiru Uspenje presvete Bogorodice, gde su dve monahinje i jedna iskušenica koje čuvaju policijske snage, jedini stanovnici grada srpske nacionalnosti", navodi se u saopštenju.

U Đakovici je do juna 1999.godine živelo oko 12.000  Srba, a lokalni albanski ekstremisti uništili su sve njihove crkve, od kojih je samo jedna obnovljena, i to upravo ona u centru grada, o kojoj se stara igumanija Teoktista, i koja je nakon obnove preimenovana u manastir.

Izvor: TV Most, Opština Đakovica

KiMVidovdanraseljeni ĐakovčaniGazimestan
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva