:

:

TV Most

clock

Maj 24, 2020   18:53

0

82

Region: U Sloveniji četvrti dan zaredom bez novozaraženih, u Makedoniji 37 novoobolelih, u Hrvatskoj jedan novi slučaj

U Sloveniji četvrti dan zaredom nije zabeležen nijedan novi slučaj koronavirusa, a u protekla 24 sata preminula jedna osoba, čime je ukupan broj smrtnih slučajeva porastao na 107, saopštila je danas slovenačka vlada.

 

Od juče je testiran 341 uzorak, od kojih nijedan nije bio pozitivan.

Do sada je u toj zemlji testirano 74.760 ljudi, a broj potvrđenih slučajeva je ostao 1.468, prenosi STA.

U bolnicama je 18 pacijenata, od kojih su četiri na intenzivnoj nezi.

U Hrvatskoj jedan novi slučaj koronavirusa

U Hrvatskoj je u poslednja 24 sata potvrđen jedan novi slučaj koronavirusa, čime je ukupan broj zaraženih porastao na 2.244, saopštio je Nacionalni štab civilne zaštite, pbjavioje portal Indeks.

Od početka epidemije u Hrvatskoj je preminulo 99 ljudi.

Do sada je testirano 61.482 osobe, od toga 618 u posljednja 24 časa.

Na respiratoru je šest pacijenata. Ukupan broj ozdravljenih je 2027.

Božinović: Proglašenje kraja epidemije možda za dve nedelje

Ministar unutrašnjih poslova i šef Kriznog štaba Hrvatske Davor Božinović najavio je da bi narednih dana mogla da bude doneta odluka o ukidanju vanrednog stanja uvedenog zbog epidemije virusa Kovid-19.

On je za hrvatsku RTL televiziju rekao da to zavisi od dosta faktora i da ukoliko ostane povoljna epidemiološka slika u naredne dve nedelje, moguće je da će biti doneta takva odluka.

"O tome će procenu dati epidemiološka struka, s obzirom na događanja u okruženju i na globalnom nivou", rekao je Božinović i dodao da se Hrvatska  otvara, ali pod striktnom primenom osnovnih epdemioloških uputstava.

On je podsetio da je procedura poznata i da to predlaže Hrvatski zavod za javno zdravlje (HZJZ) ministru zdravlja, a kada će se to tačno desiti, zavisi od niza faktora.

BiH: Najmanje novozaraženih u poslednja dva meseca

U protekla 24 sata u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) registrovana su samo dva nova slučaja koronavirusa, saopšteno je iz Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravlja.

Uzimajući u obzir osam novih slučajeva KOVID-19 u RS-u, BiH danas ima najmanji broj novozaraženih u poslednja dva meseca, prenosi kliks.ba.

Naime, 23. marta poslednji put je registrovano 10 slučajeva zaraze, dok je 21. marta zabeleženo pet slučajeva.

Na području Federacije BiH do sada su ukupno testirana 34.322 uzorka, a KOVID-19 do sada je do danas potvrđen kod 1.022 osobe.

Iz kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravlja poručili su građanima da moraju ostati odgovorni i pridržavati se mera lične zaštite.

U Severnoj Makedoniji 37 novozaraženih

U poslednjih 24 časova u Severnoj Makedoniji registrovano je 37 novozaraženih virusom Kovid-19, a ukupno su testirana 508 lica, prenosi portal Plusinfo.

U proteklom danu u toj zemlji nije zabeležan ni jedan smrtni slučaj od posledica Kovid-19, dok je najviše zaraženih registrovano u Skoplju i Kumanovu.

Od početka epidemije do sada je u Severnoj Makedoniji ukupno testirano 25.270 građana.

Ukupan broj zaraženih do sada je 1.978, od kojih je 1.422 izlečeno, 113 preminulih, a trenutni broj aktivnih slučajeva je 445.

Policijski čas 42 sata, do utorka u 5 časova

U Severnoj Makedoniji od danas u 11 časova je na snazi policijski čas koji će trajati do utorka u pet ujutro, odnosno ukupno 42 sati, prenose makedonski mediji.

Zbog obeležavanja državnog praznika svetog Ćirila i Metodije, koji je u toj zemlji državni praznik i neradni dan, i muslimanskog praznika Fiter Bajram, Vlada Severne Makedonije je na sednici prošlog petka donela odluku o produženom policijskom času kao meri prevencije od širenja virusa Kovid-19.

Makedonski ministar zdravlja Venko Filipče prošle nedelje je izjavio da je još rano za otvaranje granice te zemlje, i da je realno to očekivati tokom juna.

U Severnoj Makedoniji vanredno stanje se završava 31. maja, dok je i dalje svakodnevno na snazi mera policijskog časa od 19 do pet sati ujutro.

Crna Gora bez obolelih

Crnogorski Institut za javno zdravlje saopštio je danas da je posle 68 dana od prvog zabeleženog slučaja, Crna Gora trenutno bez obolelih od kovida-19.

Od jučerašnjeg preseka stanja, laboratorije Instituta su završile analizu 140 uzorka među kojima nije bilo novih slučajeva infekcije kovid-19, prenela je RTCG.

Institut je naveo da u Crnoj Gori u ovom trenutku nema ni aktivnih slučajeva infekcije novim koronavirusom.

Izvor: RTV, T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva