:

:

TV Most

clock

Januar 09, 2021   7:53

0

209

Republika Srpska obeležava Dan Republike

Republika Srpska obeležava, 9. januar, Dan Republike, a Banjaluka praznik dočekuje okićena zastavama. 

Zastave su postavljene na glavnim saobraćajnicama kroz uži centar grada u ulicama Kralja Petra Prvog Karađorđevića, Mladena Stojanovića, Vuka Karadžića i Aleji Svetog Save.

U Hramu Hrista Spasitelja održana liturgija povodom Dana republike

Obeležavanje Dana Republike počelo je Svetom arhijerejskom liturgijom u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci, piše Blic.

Njegovo preosveštenstvo vladika banjalučki Jefrem održao je službu povodom 29. rođendana Republike. Liturgiji je prisustvovala predsednica Republike Srpske, Željka Cvijanović, koja je najavila da će ovaj dan proteći u nešto drugačijem duhu nego prethodnih godina, piše Srpskainfo.

Službi je prisustvovao i gradonačelnik Banjaluke, Draško Stanoviković, kao i brojni i vernici.

Odlukom Skupštine srpskog naroda u BiH, 9. januara 1992. godine proglašena je Republika Srpskog naroda BiH, koja je naknadno dobila naziv Republika Srpska. Republika Srpska je međunarodno priznata u Dejtonu 1995. godine.

Cvijanović odlikovala zaslužne institucije i pojedince

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović odlikovala je danas, povodom 9. januara - Dana Republike, zaslužne institucije i pojedince.

Svečanost dodele odlikovanja počela je minutom ćutanja za sve koji su izgubili bitku za život u pandemiji virusa korona, prenosi RTRS.

Predsednica Srpske, na predlog Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS, odlikovala je heroje 2020. i to Univerzitetski klinički centar Republike Srpske, devet bolnica u Republici Srpskoj i 55 domova zdravlja u Srpskoj.

Odlikovani su za izuzetne zasluge i doprinos u organizovanju, sprovođenju i pružanju medicinske pomoći, spasavanju ljudskih života, kao i svaki drugi vid podrške i ulaganja herojskih napora u borbi protiv pandemije kovida-19, a za čiji je doprinos zaslužan celokupan zdravstveni sistem kojeg čine svi zdravstveni radnici i nemedicinski sektor.

Izuzetan doprinos u organizovanju i pružanju medicinske pomoći, spasavajući ljudske živote, a žrtvujući svoj, dali su primarijus doktor Dragan Vojvodić, koji je obavljao dužnost na Klinici za unutrašnje bolesti UKC-a RS, doktor medicine Marko Pekija, koji je dužnost obavljao na Klinici intenzivne medicine za nehirurške grane UKC, Vladimirka Mirnić, laboratorijska tehničarka, koja je bila zaposlena u Zavodu za laboratorijsku dijagnostiku UKC i Đoko Mihajlović, koji je obavljao funkciju generalnog sekretara Crvenog krsta RS.

Među odlikovanima su i Institut za javno zdravstvo, Fond zdravstvenog osiguranja i Republička uprava civilne zaštite Republike Srpske.

Izazovi ojačali Republiku Srpsku

Predsednica Republike Srpske Želka Cvijanović izjavila je da je razvojni put RS uvek bio pod određenim opterećenjem, ali da su njene institucije odgovorile svakom zadatku, kao i da je iz svakog problema izlazila jača.

Cvijanović je za RTRS poručila da će Republika Srpska i ove godine proslaviti Dan Republike, ali da će proslava biti prilagođena epidemiološkoj situaciji i da će svečani defile biti pomeren za Vidovdan.

Ona je naglasila da je Republika Srpska od nastanka do danas prošla kroz brojne izazove iz kojih je uvek izlazila jača.

Cvijanović je rekla da je Srpska opredeljena da se razvija u miru.

Ona je istakla da u delovima BiH postoji politička namera da se izbriše sve ono što je postojalo pre Dejtona.

"Ali, postoji politička, pravna i istorijska činjenica. 9. januar je tu, Srpska je formirana toga dana i to se ne može zanemariti. Republika Srpska je nastala u miru", poručila je predsednica RS.

Višković: Republika Srpska - garancija našeg opstanka

Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković uputio je čestitku svim građanima povodom Dana Republike Srpske.

"Danas obeležavamo jedan od najvažnijih datuma u našoj istoriji, rođendan Republike Srpske, koja je garancija našeg opstanka i očuvanja naše slobode, tradicije i identiteta", naveo je Višković u čestitki.

Dodao je da, proslavljajući Dan Republike, "odajemo počast i izražavamo zahvalnost svima koji su učestvovali u stvaranju Republike Srpske i koji su položili svoj život da bi mi danas živeli u miru i slobodi", prenosi RTRS.

Višković je istakao da "njihova žrtva obavezuje da čuvamo Republiku Srpsku, da je dalje izgrađujemo i razvijamo i da u tom duhu odgajamo generacije koje dolaze".

Višković je istakao da je "ponosan na Republiku Srpsku i njene institucije, jer su u uslovima pandemije virusa korona, kao i drugih nedaća s kojima smo bili suočeni u prethodnim vremenima, kvalitetno odgovorile na sve izazove i svojim odgovornim đelovanjem značajno pomogle u zaštiti života i zdravlja građana i očuvanju naše ekonomije".

"Uveren sam da će Republika Srpska, u vremenu koje je pred nama, nastaviti da jača ekonomski, i dužnost svih nas je da predano radimo na njenom razvoju i prosperitetu", navodi se u čestitki.

Čubrilović: Jedinstveno i odlučno razvijati i jačati Srpsku!

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović poručio je danas da je Srpska garant slobode i postojanja srpskog naroda u BiH i zato jedinstveno i odlučno mora biti nastavljen njen razvoj i jačanje, prenose Novosti.

- Narodna skupština Republike Srpske, kao najviša zakonodavna institucija i temelj Republike, ostaće opredijeljena za dalji razvoj i izgradnju savremenog i demokratskog društva - rekao je Čubrilović.

On je istakao da je 9. januar 1992. godine istorijska činjenica koja ne može biti promijenjena.

- Tog dana, poslanici tadašnjeg saziva Skuštine imali su viziju na koji način da zaštite ugrožene interese srpskog naroda u BiH. Verujem da ćemo dugo godina obilježavati 9. januar - Dan Republike, kao jedan od najvažnijih datuma za stvaranje Republike Srpske - dodao je Čubrilović.

Zbog pandemije virusa korona, za razliku od prethodnih godina, ovaj 9. januar biće obeležen u skladu sa predloženim epidemiološkim merama.

Na zahtev bošnjačkog lidera Bakira Izetbegovića, Ustavni sud BiH je obeležavanje ovog praznika proglasio neustavnim.

U Republici Srpskoj se 9. januar i dalje obeležava, jer je na taj dan 1992. godine u Sarajevu, tadašnja Skupština srpskog naroda u Bosni i Hercegovini, donela Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine.

Bošnjaci na 9. januar gledaju kao na početak rata u BiH i početak etničkog čišćenja i zločina nad nesrpskim stanovništvom.

Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH je ranije najavio obeležavanje 9. januara i ove godine, a nakon toga je reagovala Izetbegovićeva SDA zahtevom da pravosudni organi, PIC i OHR procesuiraju organizatore obeležavanja.

Odlukom Ustavnog suda je, naime, naloženo brisanje spornih odredbi Zakona o praznicima RS-a, pa su vlasti RS u oktobru 2016. usvojile Zakon o Danu RS-a kako bi, kako je tada rečeno, implementirale odluku Ustavnog suda BiH.

U Zakonu je 9. januar potvrđen kao Dan RS.

Kao osnov za donošenje zakona vlastima je poslužio referendum iz septembra 2016., na kojem je više od 99 odsto izašlih glasača, građana Republike Srpske, na pitanje - "Da li podržavate da se 9. januar obeležava i slavi kao Dan Republike Srpske?" odgovorilo sa "Da".

Izvor: Танјуг, Novosti, Blic

Republika SrpskaDan Republike
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva