:

:

TV Most

Foto: RTS

clock

Maj 23, 2019   13:13

0

128

Reuma – dijagnoza sa kojom može da se radi

Procenjuje se da od hroničnih zapaljenskih artritisa u Srbiji boluje oko 60.000 ljudi, od kojih 35.000 ima reumatoidni artritis. Ukoliko se reumatske bolesti ne otkriju i ne leče na vreme, mogu dovesti do invalidnosti. Kako bi se to izbeglo, u prethodnih godinu dana u Srbiji i još 30 evropskih zemalja, sprovedena je kampanja "Ne odlaži, uoči rano".

Održano je 20 kurseva u 14 gradova, edukovano je oko 1.000 lekara, 130 sestara i tehničara, 14 farmaceuta.

"Zaključili smo da lekari najviše znaju o reumatornom artritisu ali uprkos toj činjenici 13 meseci je prosek da se ustanovi dijagnoza. Na tome moramo raditi i smanjiti na tri meseca", rekla je za RTS predsednica Udruženja obolelih od reumatskih bolesti Srbije Mirjana Lapčević.

Promene na zglobovima nastaju u početnoj fazi bolesti i najintezivnije su u prvih šest meseci. Ukoliko se bolest tada ne dijagnostikuje i ne otpočne sa terapijom razvijaju se deformiteti a bolesnici postaju invalidi.

Nakon ovog projeta u Udruženju pokreću novi – "Ne odlaži, vreme je za rad".

"Pod pretpostavkom da smo lekare primarne zaštite obučili da prepoznaju ove bolesti i da se leče kod reumatologa, tim ljudima ćemo sačuvati radnu sposobnost. Važno je da ti oboleli od hroničnih reumatskih bolesti rade jer to utiče na kvalitet njihovih života i perspektiva im je bolja", naglašava doktorka Lapčević.

Nažalost, za manji broj koji ima invalidne posledice moramo se boriti da se zapošljavaju u Srbiji.

"Edukovaćemo obolele i ohrabriti ih da mogu i treba da konkurišu za posao. Na osnovu ankete koju smo sproveli, oni su spremni za to. Takođe ćemo napraviti brošuru za poslodavce gde ćemo ih obavestiti da oboleli imaju poverenja u njih a takođe iz ankete koju smo među njima sproveli zaključili smo da i oni žele. Dakle, želi i jedna i druga strana a mi ćemo tokom ovih godinu dana iznaći način da ih zbližimo", zaključila je doktorka Lapčević.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva