:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Oktobar 12, 2019   20:16

0

213

Rezultati izbora na Kosovu izazvali potres i na lokalnom nivou

Vanredni parlamentarni izbori 6. oktobra, pored rušenja vlade na centralnom nivou, izazvali su potres i na lokalnom nivou. U mnogim opštinama građani su podržali opoziciju i opozicione stranke su pobedile.

Pokret Samoopredeljenje, za koji se očekuje da će voditi novu Vladu Kosova nakon potvrđivanja konačnih rezultata, postigao je uspeh u velikim i malim opštinama na Kosovu, prenosi Kallxo.

Samoopredeljenje je izašlo kao pobednik u devet opština. Bolji uspeh, bar prema broju opština, beleži Srpska lista koja je kao pobednik izašla u svih deset kosovskih opština u kojima su Srbi većina.

Pokret Samoopredeljenje uspeo je da dobije većinu glasova čak i u velikim opštinama kao što je opština Priština sa 37.387 glasova, u Prizrenu sa 16.926, Uroševcu 17.221 Gnjilanu sa 17.864 glasa.

Pokret Samoopredeljenje je na prvom mestu čak i u manjim opštinama poput opština: Vučitrn, Kamenica, Kačanik i Đeneral Janković.

Dečane, Đakovica i Klina, prema preliminarnim rezultatima izbora, ne menjaju Alijansu za budućnost Kosova.

Sa sto odsto prebrojanih glasova, predizborna koalicija Alijansa za budućnost Kosova i Socijaldemokratska partija dobili su većinu glasova u opštini Dečane.

Preliminarnim rezultatima CIK-a i u opštini Đakovica, koalicija ABK-SDP dobila je većinu glasova.

I građani Kline, na vanrednim parlamentarnim izborima, dali su najviše glasova ovoj koaliciji.

Opština Glogovac ostala je verna Demokratskoj partiji Kosova, dok su građani Dragaša gde je na vlasti DPK 6. oktobra glasali za Demokratski savez Kosova. 

Istok, Kosovo Polje, Lipljan i Peć nisu napustili DSK i prema preliminarnim rezultatima ova stranka je bila najuspešnija u ovim opštinama.

Priština, Uroševac, Gnjilane, Kamenica i Kačanik glasali su u najvećem broju za Pokret Samoopredeljenje.

Konačni rezultati, vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu održanih 6. oktobra, biće utvrđeni nakon prebrojavanja uslovnih i glasova pristiglih poštom.

Izvor: Kosovo online, Kallxo

KiMrezultati izbora
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva