:

:

TV Most

clock

Jun 06, 2021   13:55

0

151

Ristić i Milivojević: Albanci pokušavaju da promene identitet srpskog nasleđa na KiM

Istoričar Dejan Ristić i diplomata Zoran Milivojević ističu da Albanci na sve načine pokušavaju da promene indentitet kulturno - istorijskog nasleđa na KiM.

 

Ristić napominje da su Albanci rešeni da promene intenzitet istog, kao i to, da će tek krenuti još agresivnije u toj nameri.

"Imajući u vidu naše iskustvo iz prethodnih 20 godina, možemo očekivati intenziviranje anticivilizacijskih napora privremenih vlasti u Prištini. Krenuli su agresivno i intenzivno sa pokušajima da se promeni intenzitet našeg kulturno - istorijskog nasleđa. Oni su krenuli 2004, i mislili su da će imati podršku zapada za to, međutim te scene koje su otišle u svet, uništavanje moštiju, predmeta, izazvale su revolt, jer je sve to bilo anticivilizacijski“, rekao je Ristić.

Ristić dodaje da ukoliko Srbija izgubi identitet na KiM, ostaje samo amorfna masa.

"Kulturno nasleđe je identitetsko, jer ukoliko mi potremo identitet, ostajemo amorfna masa. Sve je intenzivnije, i toga se treba plašiti. Oni ga više neće uništavati. Ove godine se navršava 700 godina od podizanja Gračanice. Do pre par godina njima je Gračanica i fizički smetala, ali sada više ne. Ne smeta im termin manastir i ostalo, njima smeta taj identitet koji se naziva "srpski",  objasnio je Ristić.

Milivojević ističe dva važna aspekta. Jedan je, kako kaže identitet i koreni, a drugi je potreba državnosti Kosova.

"Ovde ima dva važna aspekta. Jedno je identitet i koreni, i potvrda da je srpski narod autohton, a drugi je potreba potvrde državnosti Kosova. Sada se pokušava, ceo smisao angažmana Kurtijeve vlade, da je Kosovo vlasnik tih svetinja, kao što u Turskoj ima hrišćanskih svetinja, koje su zaštićene, ali je Turska ’vlasnik’ toga. To je jako opasno, jer se radi i o statusu Srpske pravoslavne crkve“,  rekao je Milivojević.

On je dodao, da ukoliko bi se Kosovo priznalo kao država, srpski narod, kao i crkva bi bili dovedeni u pitanje.

"Ja ne mislim da su se toga oni setili, to je neki paket aranžman koji ide u prilog teze da Kosovo treba da se prizna. Ako bi se potvrdila kosovska državnost, doveo bi se u pitanje i srpski narod i crkva. U poslednje vreme, srpska crkva je potvrdila značaj, i zato je važno, ne samo negirati državnost Kosova, nego i to da ne uđe Unesko. Očigledno je da neko hoće to ponovo da aktivizira“, ukazao je Milivojević.

Izvor: Kosovo Onlajn

Dejan RistićZoran MilivojevićKiMkulturno-istorijsko nasleđeAlbanci
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva