:

:

TV Most

Foto: Ambasada Nemačke u Prištini

clock

April 24, 2024   10:42

0

66

Rode: Ako želi članstvo u SE Priština da preduzme opipljive korake ka formiranju ZSO

Ambasador Nemačke u Prištini Jorn Rode izjavio je da bi Priština, ako želi članstvo u Savetu Evrope, trebalo da preduzme "opipljive korake" za formiranje Zajednice srpskih opština.

Rode je za prištinsku Kohu rekao da je ZSO zakonska obaveza Prištine i da je potreban "opipljiv korak" ka njenom formiranju.

"Potpuna implementacija je deo Ohridskog sporazuma. Ali ako želite negde da uđete, morate napraviti opipljiv korak", rekao je on i dodao da pod tim podrazumeva da se statut ZSO pošalje na razmatranje Ustavnom sudu u Prištini.

Na pitanje da li je formiranje ZSO dodatni uslov za članstvo, on je odgovorio potvrdno i dodao da SE pridaje poseban značaj pitanju prava manjina.

"Najbolji način da pokažete da je Kosovo posvećeno je da počne da sprovodi ZSO. Dakle, da se napravi opipljiv korak. Moja preporuka je - što više uradite pre sastanka Komiteta ministara, veće su šanse za uspešno glasanje, a verujte mi, Nemačka je veoma zainteresovana za uspešno glasanje i članstvo u SE", rekao je Rode.

Istu poruku Prištini je poslao i predsednik Francuske Emanuel Makron koji je u telefonskom razgovoru sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem poručio da sporazumi moraju da se sprovedu, kao i da je članstvo u Savetu Evrope povezano sa formiranjem Zajednice srpskih opština.

Izvor: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva