:

:

TV Most

clock

Februar 21, 2023   12:50

0

142

Rojters: Članice EU pozivaju Brisel da pooštri kontrolu primene sankcija Rusiji

Dvanaest država članica Evropske unije pozvalo je Brisel da zaustavi kompanije i treće zemlje koje zaobilaze sankcije EU Rusiji, koristeći trgovinu i pristup jedinstvenom evropskom tržištu kao polugu, prenosi Rojters prema dokumentu u koji je danas imao uvid. 

Dokument su pripremile Belgija, Češka, Estonija, Finska, Francuska, Nemačka, Italija, Letonija, Litvanija, Rumunija, Španija i Holandija za sastanak predstavnika vlada EU, koje razgovaraju o 10. paketu sankcija Rusiji zbog rata koji vodi protiv Ukrajine.

„Taktike zaobilaženja i napori Rusije u nabavci postaju sve brojniji i kreativniji. Ovim naporima Rusija pokušava da nastavi da snabdeva svoju vojnu i  strateške industrije koje finansiraju rat neophodnim komponentama uprkos našim sankcijama“, navodi se u dokumentu.

Iz  tog razloga je 12 zemalja poručilo da je hitno da EU kao celina deluje, kako bi zaustavila zaobilaženje sankcija  boljom saradnjom carina, poreskih vlasti i tužilaca, obaveštajne zajednice, kao i istraživačkih instituta i statističkih agencija na nivou EU i svih 27 država članica, prenosi Rojters.

„Treba da damo snažan signal licima i entitetima u trećim državama. Pružanje materijalne podrške vojnoj i odbrambenoj industrijskoj bazi Rusije imaće teške posledice po njihov pristup tržištu EU“, dodaje se u dokumentu.

Kako je navedeno, EU bi trebalo da izda zvanična upozorenja licima ili entitetima unutar i izvan Unije o mogućem kršenju sankcija, kao i da napravi liste za praćenje kompanija i industrija od posebne važnosti i da ih podstakne  da postavljaju ugovorne obaveze o krajnjoj upotrebi svojih proizvoda. 

Takođe je saopšteno da bi EU trebalo da bude u mogućnosti da proširi  gledište o tome koji proizvodi i komponente mogu biti povezani sa zaobilaženjem sankcijama, na osnovu onoga što se koristi na bojnom polju u Ukrajini.

Još je navedeno da „poseban fokus treba staviti na zapadne komponente koje su ključne za rusku vojnu industriju“, prenosi Rojters.

Izvor: T a n j u g

EURusijasankcije
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva