:

:

TV Most

Foto: Patrijaršija RPC

clock

Januar 05, 2019   14:40

0

308

RPC: Ukaz o ukrajinskoj crkvi je običan papir

Ruska pravoslavna crkva saoštila da je "tomos" (ukaz) o autokefalnosti pravoslavne crkve u Ukrajini, koji je potpisao vaseljenski patrijarh Vartolomej, samo običan papir koji nema kanonsku težinu.

Portparol Ruske pravoslavne crkve Vladimir Legojda je poručio da je "tomos" papir nastao kao rezultat neumornih političkih i ličnih ambicija.
Potpisivanjem su prekršeni kanoni i zato ukaz nema kanonsku težinu, ocenio je Legojda.

Kako je prethodno preneo Sputnjik, vaseljenski patrijarh Vartolomej potpisao je u Istanbulu "tomos" o autokefalnosti pravoslavne crkve u Ukrajini.

Uoči potpisivanja dokumenta održan je moleban kojem su, između ostalih, prisustvovali poglavar te crkve mitropolit Epifanije, predsednik Ukrajine Petro Porošenko, šef ukrajinske diplomatije Pavel Klimkin i predsednik parlamenta Andrej Parubij.

Nakon bogosluženja, patrijarh Vartolomej je u svoju rezidenciju primio ukrajinskog predsednika i mitropolita Epifanija, nakon čega su se vratili u Hram Svetog Đorđa gde je potpisan "tomos".

Posle "ujediniteljskog sabora", koji je 15. decembra održan u Kijevu, objavljeno je stvaranje ukrajinske autokefalne crkve za čijeg je poglavara izabran Epifanije Dumenko.

Izvor: RTS

vartolomejruska pravoslavna crkvaukrajinaautokefalnost
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva