:

:

TV Most

clock

Februar 13, 2019   14:53

0

251

RTV Gračanica: Osude novinarskih udruženja selektivne

Uređivački kolegijum RTV Gračanica najoštrije osuđuje uvrede upućene predsedniku Društva novinara Kosova i Metohije i dopisniku Glasa Amerike Budimiru Ničiću u komentarima na tekst „Neprijatnost ili šala“ portala Gračanica Onlajn.

Svedoci smo ozbiljnosti i odgovornosti posla kojim se bavimo, jer smo i sami doživljavali verbalne i fizičke napade na rizičnim i visokorizičnim terenima  i smatramo da je bilo koji vid uvreda, pritisaka ili pretnji novinarima apsolutno neprihvatljiv.

Međutim, zabrinjavajuće je da Udruženje novinara Srbije i Nezavisno udruženje novinara Srbije, niti bilo koja druga strukovna novinarska udruženja ni u jednoj rečenici nisu osudila postupak predsednika DNKiM, podružnice UNS-a na KiM, Budimira Ničića, iako Ničić nije negirao da je novinarki RTV Gračanica uputio reči sledeće sadržine: „Slikaj, slikaj, pa da pošalješ Vučiću“, navodno u „šali“. kako se nakon toga izjasnio.

Procenite sami, da li je to etiketiranje novinara ili ne? Proceniće i narod, čiji nam je sud najbitniji, jer je narod upravo taj zbog koga smo mi oformljeni i zbog koga radimo unazad  20 godina.

Takođe se dovode u sumnju navodi iz saopštenja uređivačkog kolegijuma RTV Gračanica, što je takođe neprihvatljivo i uvredljivo, jer RTV Gračanica poseduje hiljade i hiljade sati materijala, a poseduje i materijal sa održanog protesta “1od5milona“ u Gračanici.

Netačna je  i tvrdnja predsednika DNKiM da je naša koleginica slikala kolege ponaosob, jer je ona slikala samo učesnike protesta u cilju izveštavanja sa događaja.

Podsećamo, RTV Gračanica je mediji čija je misija pravovremeno i istinito izveštavanje stanovništva Kosova i Metohije, a najmanje podsticanje bilo kakvih sukoba. Ali na ovakvo selektivno reagovanje UNS-a i NUNS-a, i stajanje u zaštitu pojedinih novinara, a zanemarivanje, relativizovanje i minimiziranje etiketiranja drugih (kako predsednik DNKiM kaže, “Vučićevih”) novinara, je prosto neprofesionalno i neprihvatljivo, i na to ne možemo da ćutimo.

Izvor: RTV Gračanica

RTV Grčanicaosudanovinarska udruženja
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva