:

:

TV Most

clock

Jun 17, 2019   8:56

0

218

Ruka Svetog Jovana ne može biti državna imovina

Ruka Svetog Jovana Krstitelja, koja se čuva na Cetinju, i mošti Svetog Vasilija Čudotvorca na Ostrogu, ne mogu biti državna imovina Crne Gore, tvrde pravnici.

Advokat Ivan Simić kaže da je crkvena imovina neprikosnovena, kao i svaka druga imovina, pa oduzimanje objekata Crkve donošenjem zakona u Crnoj Gori predstavlja pravno nasilje, kakvo je već viđeno u Hrvatskoj, koja je nizom uredaba i zakona praktično otela imovinu pravnih lica iz Srbije, prenosi "Politika".

"Iako imovina Crkve ima sasvim posebnu duhovnu, istorijsku i nacionalnu vrednost, ona se u ovoj situaciji mora braniti najpre s pravnog stanovišta, kao imovina koja pripada pravnom licu - SPC", kaže Simić.

On ukazuje da je i mitropolit Amfilohije u Podgorici istakao pravni argument - dokument iz 1919. u kome stoji da su tada svi hramovi u Crnoj Gori, osim jedne kapele, pripadali Crkvi.

"Kao neko ko nije verski ali jeste pravni fanatik, moram da naglasim da manastiri i crkve u Crnoj Gori nikako ne mogu da postanu državna imovina. Crkva je odvojena od države, a u pravnom saobraćaju predstavlja posebno pravno lice, sa svojom imovinom", objašnjava Simić.

Restitucija je preduslov za pripadnost društvu koje temelji evropske vrednosti, pa je neshvatljivo da danas jedna država, koja teži tim vrednostima, ima planove za novi krug konfiskacije, rekao je Simić na nedavno održanom savetovanju pravnika u Budvi.

On je to izjavio samo nekoliko dana pre nego što je u Crnoj Gori utvrđen predlog zakona o slobodi veroispovesti kojim će svi verski objekti "biti prepoznati kao državna imovina" ako su pripadali državi pre 1918. godine.

Pravi cilj uzimanja imovine SPC u Crnoj Gori - poklanjanje svetinja na KiM

Poslanik Demokratskog fronta Andrija Mandić izjavio je da je jasno da je pravi cilj akcije crnogorskog predsednika Mila Đukanovića, kojom pokušava da ozakoni otuđivanje imovine SPC u Crnoj Gori, otimanje srpskih hramova na KiM i njihova predaja Albancima, kako bi se "zatro svaki trag pravoslavlja" u južnoj srpskoj Pokrajini.

On je to rekao za Srpski telegraf, govoreći o razlozima masovnih protesta održanih u Podgorici.

"Pripadnik albanskog lobija Milo Đukanović i grupa odmetnutih Crnogoraca koja je odlučila da služi tuđinu ne može nam ništa jer mi imamo duboke temelje i ogromno trajanje. Oni nemaju plan, dalje akcije će dogovoriti sa svojim partnerima u Prištini", rekao je Mandić i dodao da će narod braniti svoje svetinje.

Književnik Matija Bećković takođe smatra da je krajnji cilj napada na SPC u Crnoj Gori da se srpske svetinje na Kim daju takozvanom Kosovu.

On je komentarišući Predlog zakona o veroispovesti i Đukanovićevu najavu autokefalnosti za takozvanu crnogorsku pravoslavnu crkvu, rekao da "ta nova crkva u Crnoj Gori može da ima samo novu škaljarsko-kavačku eparhiju".

"Oni više ne mogu da kažu ne i ne smeju nikoga drugoga da progone osim Srbe. Možda svim tim odlukama ispunjavaju uslove za ulazak u EU", rekao je Bećković.

Izvor: Танјуг, Politika, Srpski telegraf

SPCCrna GoraMatija Bećković
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva