:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Mart 29, 2020   18:07

0

47

Rusija: Ovo je vreme za zajedništvo, ne propagandne igre

Zemlje sveta treba da se ujedine u naporima da se pobedi korona virus umesto igranja propagandnih igara zbog bolesti, rekao je agenciji TASS  izvor ruskog ministarstva spoljnih poslova.

 

"Da bismo nedvosmisleno odgovorili na pitanje o poreklu, o tome gde se pojavio prvi slučaj, potrebno je sprovesti veliki istraživački napor, pogotovo ako se virus pojavio u prirodnom okruženju kao rezultat prirodne mutacije", rekao je izvor komentarišući izjave Vašingtona i Pekinga o poreklu bolesti.
Prema njegovim rečima, to je verovatno moguće ne samo na jednom mestu i zato je teško okriviti bilo koju zemlju. "Štaviše, u globalizovanom svetu kada većina država ima bliske transportne veze, dovođenje infekcije s jednog mesta planete na drugo je samo pitanje nekoliko sati", rekao je izvor.
Dakle, optužujući ton Vašintona u komentarima protiv Kine pobuđuje "otvoreno čuđenje", primetio je izvor.
„Dovoljno je da se setim kako su desetinama godina unazad SAD  bile glavna pokretačka snaga globalizacije i pokušavale su da je iskoriste za svoje geopolitičke i ekonomske interese", rekao je. "Verovatno sada moraju kriviti samo sebe jer nisu razmišljali o ovoj nuspojavi."
U komentaru na navodnu ulogu SAD u izbijanju Kovid-19, izvor u Ministarstvu spoljnih poslova napomenuo je da Rusija nema te podatke.
"Međutim, već duže vreme sa zabrinutošću posmatramo američku vojnu i biološku aktivnost koja se izvodi u neposrednoj blizini naših granica".
Biološke laboratorije koje finansiraju SAD rade u toj oblasti Zakavkaske zemlje blizu Rusije i centralne Azije, koja deli granicu sa Kinom, primetio je izvor. On navodi da čak ni lokalne vlasti ne znaju šta rade u ovim zatvorenim objektima. Međutim, poznato je, da Amerikanci čak i ne kriju da je ovo istraživanje povezano sa Pentagonom jer se finansira iz njegovog budžeta, tvrdi izvor.
"Drugim rečima, zaista postoje neka pitanja za SAD i bilo bi dobro ako bi razjasnili svrhu svojih laboratorija rasutih u blizini Rusije i Kine umesto da igraju propagandne igre o korona virusu. Sada je ključno da se nosimo s tim i to je mogucće samo zajedničkim naporima čitavog čovečanstva ", naglasio je izvor.
U poslednje vreme, američki zvanični predstavnici su u više prilika izjavili da korona virus potiče iz Kine, optužujući Peking da nije preduzeo pravovremene mere za sprečavanje širenja domaće epidemije u globalnu pandemiju. Peking je sa svoje strane rekao da su američke trupe, koje su došle u Vuhan uoči epidemije korona virusa u novembru 2019. godine za vojne svetske igre, mogle da donesu virus u Kinu, prenosi ruska agencija.

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva