:

:

TV Most

clock

Januar 10, 2024   8:48

0

85

Rusija počinje serijsku proizvodnju "drel" bombi; Zelenski traži dodatne sankcije Moskvi

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski poručio je da ima "jasnih znakova u usporavanju" odbrambene industrije Rusije i pozvao je na dodatne sankcije Moskvi. SAD, Velika Britanija, Evropska unija, Australija, Nemačka, Kanada i drugi partneri usprotivili su se transferu oružja između Severne Koreje i Rusije.

Rusija započinje serijsku proizvodnju "drel" bombi

Rusija planira da započne serijsku proizvodnju nove bombe "drel", koje imaju mogućnost da samostalno, koristeći inerciju i kliznu putanju do cilja, pređu veće udaljenosti i da eksplodiraju u ''pravom trenutku''.

"Drel" je dizajnirana za uništavanje oklopnih vozila, zemaljskih radarskih stanica, kontrolnih centara elektrana i protivvazdušnih raketnih sistema.

Vojni analitičari tvrde da je takođe otporna na ometanje i detekciju radara, što dodatno otežava zaustavljanje.

Ruski i zapadni izvori kažu da je "drel" vrsta kasetne bombe, municije zabranjene u više od 100 zemalja.

Ukrajina je primila kasetne bombe od SAD, dok je ruski predsednik Vladimir Putin ranije izjavio da će Rusija upotrebiti kasetnu municiju u Ukrajini ''ako bude morala''.

Putin u prvoj poseti krajnjem istočnom regionu Čukotki

Ruski predsednik Vladimir Putin doputovao je u najistočniji ruski region Čukotku, u svoju prvu radnu posetu tom dalekoistočnom federalnom subjektu.

Ranije je ruski lider rekao da još nije posetio sve regione Rusije, i istakao Čukotku kao jedan od njih. Jedini ruski predsednik koji je prethodno posetio tu oblast bio je Dmitrij Medvedev 2008. godine.

Rat u Ukrajini ušao je u 686. dan. Ukrajinski operater električne mreže Ukrenergo saopštio je da je zbog ekstremno niskih temperatura više od 1.000 gradova i sela ostalo bez struje u devet regiona.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je da su Oružane snage Ukrajine prošle godine izgubile više od 215.000 ljudi.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski poručio je da ima "jasnih znakova u usporavanju" odbrambene industrije Rusije i pozvao na dodatne mere kako bi se eliminisali nedostaci u sankcijama koje su uvedene toj zemlji.

U zajedničkom saopštenju, SAD, Velika Britanija, Evropska unija, Australija, Nemačka, Kanada i drugi partneri usprotivili su se transferu oružja između Severne Koreje i Rusije.

Izvor: RTS; Foto: EPA

RusijaUkrajinarat
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva