:

:

TV Most

clock

Oktobar 18, 2022   7:59

0

111

Rusija podržava stvaranje bezbednosne zone oko NE Zaporožje

Rusija u principu podržava uspostavljanje zone operativne i fizičke nuklearne bezbednosti oko nuklearne elektrane Zaporožje, ali odbacuje demilitarizaciju tog postrojenja, izjavio je zamenik direktora odeljenja za kontrolu oružja pri Ministarstvu spoljnih poslova Konstantin Voroncov.

"Posle posete elektrani, generalni direktor IAEA Rafael Grosi predložio je uspostavljanje zaštitne zone za operativnu i fizičku bezbednost oko nuklearne elektrane Zaporožje. U principu, mi to podržavamo, ali je neophodno da se dogovorimo o parametrima te zone", rekao je Voroncov u ponedeljak na sastanku Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, prenela je agencija TASS.

Voroncov je rekao da Rusija upotpunosti isključuje takozvanu demilitarizaciju NE Zaporožje i perimetra oko nje, jer bi to dovelo, prema njegovim rečima, do smanjenja stepena njene zaštite i povećanja opasnosti od terorističkih akata, kao i stvaranja uslova za kontraofanzivu oružanih snaga Ukrajine.

"Objekat je izuzetno važan i ne može ostati nezaštićen ni minut.

Dakle, jedinice ruske Nacionalne garde će nastaviti da štite nuklearnu elektranu Zaporožje", rekao je Voroncov.
Takođe je naveo da će Rusija nastaviti rad sa IAEA na nuklearnoj elektrani Zaporožje.

"Takođe je važno osigurati da sve dok pregovori traju i bez obzira na njihov ishod napadi na objekat budu potpuno zaustavljeni", istakao je Voroncov.

Izvor: T a n j u g; Foto: Rojters

RusijaUkrajinaratNE Zaporožje
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva