:

:

TV Most

Foto: AP

clock

Mart 05, 2022   7:55

0

129

Rusija proglasila zatišje, otvara humanitarne koridore

Rusija je proglasila zatišje u Ukrajini kako bi bio omogućen izlazak civila iz Marijupolja i Volnovahe, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Prekid vatre stupa na snagu danas u 10 časova po moskovskom, osnosno 8 po centralnoevropskom vremenu, navode RIA Novosti.

Prethodno je savetnik u kabinetu ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak izjavio da Volnovahu želi da napusti oko 20.000 civila, a Mariupolj 200.000.

Te gradove trenutno kontroliše ukrajinska vojska, ali su u blokadi ruskih snaga.

Evakuacija iz Mariupolja od 10 do 15 sati

Lokalne vlasti Mariupolja, grada na istoku Ukrajine, saopštile su da će od 10 od 17 sati po moskovskom, odnosno od 8 do 15 sati po centralnoevropskom vremenu biti na snazi prekid vatre, a da će u 10 po centralnoevropskom vremenu početi evakuacija civilnog stanovništva iz Mariupolja.

U saopštenju je navedena ruta kojom će civili moći da napuste grad i tri lokacije sa kojih će se evakuacija vršiti autobusima, javlja RIA Novosti. Evakuacija je moguća i privatnim automobilima.

Strogo je zabranjeno skretanje sa trase humanitarnog koridora.

Gradonačelnik Mariupolja Vadim Bojčenko izjavio je da odluka o evakuaciji nije laka, ali da je glavni zadatak zaštita ljudi.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je jutros da će na snazi biti prekid vatre kako bi se omogućila evakuacija civila humanitarnim koridorima iz Mariupolja i Volnovahe.

DNR: Oko 200 ljudi zatrpano posle eksplozije u Mariupolju

Oko 200 ljudi, uključujući decu, ostalo je pod ruševinama kada su ukrajinski nacionalisti aktivirali danas eksplozivnu napravu na Bulevaru Meotide, u Mariupolju, saopštio je predsednik samoproglašene Donjecke narodne republike Denis Pušilin.

Ukrajinski nacionalisti iz odreda "Azov“ aktivirali su eksplozivnu napravu u Mariupolju, na Bulevaru Meotide, saopštio je Pušilin.

On je rekao da je pod ruševinma oko 200 ljudi, uključujući decu, prenosi RIA Novosti.

U ruskim raketnim napadima uništeni ručni bacači

Ruske trupe su izvršile udare raketnim sistemima visoke preciznosti na veliki vojni magacin u Žitomiru i tom prilikom uništile protivtenkovske ručne raketne bacače NLAV britanske proizvodnje i Džavel američke proizvodnje, izjavio je danas portparol ruskog ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov.

Istovremeno, kako je rekao, ruske snage vrše napad širokog obima i preuzele su kontrolu nad 10 gradova, preneo je TA SS.

Konašenkov je takođe potvrdio da je do sada uništeno 2.037 objekata vojne infrastrukture uključujući i 71 komunikacijski punkt, kao i 98 PVO oruđa, raketni sistemi S-300, Buk i Osa.

Istovremeno, kako je rekao, uništena su 82 ukrajinska aviona, 708 tenkova i drugih oklopnih vozila, 56 dronova i 74 višecevna raketna sistema.

"U protekla 24 sata izveden je dalekometni udar raketnim sistemima visoke preciznosti na vojni magacin ukrajinskih snaga u Žitomiru u kojem su se nalazili protivtenkovski raketni sistemi Džavelin i NLAV", rekao je general Konašenkov.

Mariupolj: Ruske snage ne poštuju prekid vatre

Gradsko veće ukrajinskog grada Mariupolja saopštilo je danas da ruske snage ne poštuju dogovoreni prekid vatre na celoj dužini rute planirane za evakuaciju civila koja je danas trebalo da bude sprovedena.

"Pregovaramo sa ruskom stranom da potvrdimo prekid vatre na celoj ruti za evakuaciju", navodi se u saopštenju gradskog veća Mariupolja, prenosi Rojters.

Prethodno je rusko Ministarstvo odbrane saopštilo da će danas biti uspostavljeni humanitarni koridori i režim prekida vatre radi izlaska civila iz Mariupolja i Volnovahe.

Ukrajinska vojska sprečava civile iz Volnovahe da se evakuišu

Ukrajinska vojska sprečava civile iz Volnovahe da se evakuišu, saopštio je štab teritorijalne odbrane DNR.

Istovremeno, kako se navodi, naselja Nikolajevka i Novi Svet napustilo je ukupno 24 stanovnika, prenosi Sputnjik.

Među njima uspelo je da prođe i četvoro stanovnika iz Volnovahe.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je jutros da će na snazi biti prekid vatre kako bi se omogućila evakuacija civila humanitarnim koridorima iz Mariupolja i Volnovahe.

Gradske vlasti Mariupolja: Evakuacija se odlaže

Evakuacija civilnog stanovništva iz Mariupolja je odložena jer ruska strana ne poštuje prekid vatre i nastavlja granatiranje, saopštile su gradske vlasti.

„Iz bezbednosnih razloga, evakuacija stanovništva se odlaže“, navedeno je u saopštenju, prenosi Interfaks-Ukrajina.

Navedeno je da su u toku pregovori sa Ruskom Federacijom o uspostavljanju prekida vatre i osiguranju bezbednog humanitarnog koridora.

Rusko Ministarstvo odbrane jutros je saopštilo da se proglašava prekid vatre kako bi civili izašli iz Mariupolja i Volnovahe.

MO Rusije: Nacionalisti ne puštaju civile iz Mariupolja

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je danas da ukrajinski nacionalisti ne dozvoljavaju civilima i strancima da izađu iz Mariupolja i Volnovahe.

Kako se navodi, od najavljenih 200.000 civila iz Mariupolja i 15.000 iz Volnovahe niko nije izašao, prenosi RIA Novosti.

Prethodno su gradske vlasti u Mariupolju saopštile da se evakuacija civilnog stanovništva iz Mariupolja odlaže jer, kako je navedeno, ruska strana ne poštuje prekid vatre i nastavlja granatiranje.

Ministarstvo odbrane Rusije jutros je saopštilo da će danas biti otvroeni humanitarni koridori i da će stupiti na snagu prekid vatre kako bi civili napustili Mariupolj i Volnovahu.

Izvor: T a n j u g

RusijaUkrajinahumanitarni koridorzatišjeMariupolj
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva