:

:

TV Most

Foto: skrinšot

clock

April 27, 2024   22:02

0

48

Rusija prva u svetu postavila svemirski sistem praćenja vremena na Arktika

Rusija je prva zemlja u svetu koja je postavila svemirski sistem za praćenje hidrometeoroloških prilika na Arktiku, saopšteno je iz ruske svemirske korporacije Roskosmos.


 

 

Satelit Arktika-M broj 2 pušten je u rad, navodi se u saopštenju koje su prenele RIA Novosti.

,,Državna komisija za letna ispitivanja kosmičkih sistema namenjenih za društveno-ekonomske, naučne i komercijalne svrhe, razmotrila je danas, 27. aprila 2024. godine rezultate vazdušnih ispitivanja visokoeliptičnog hidrometeorološkog svemirskog sistema (VHKS) Arktika-M br. 2", saopšteno je iz Roskosmosa.

Navodi se da je na osnovu rezultata ispitivanja odlučeno da se pusti u rad svemirski sistem Arktika-M br. 2 i ističe da je Rusija prva u svetu stvorila hidrometeorološki svemirski sistem koji obezbeđuje kontinuirano praćenje vremena na Arktiku i na susednim teritorijama.

Prvi satelit Arktika-M broj 1 lansiran je u orbitu u februaru 2021. godine, a drugi u decembru 2023. godine.

Dve svemirske letelice obezbeđuju danonoćno praćenje površine i hidrometeoroloških prilika na Arktiku, nad Severnim ledenim okeanom i susednim teritorijama, kao i stalnu i pouzdanu razmenu meteoroloških informacija.

Pored toga, ovaj sistem se koristi za određivanje lokacije brodova, aviona i drugih mobilnih objekata koji se nađu u nevolji u okviru međunarodnog satelitskog sistema traganja i spasavanja COSPAS-SARSAT, prenela je ruska novinska agencija.

Iz Roskosmosa dodaju i da će za efikasno praćenje svakodnevnih vremenskih prilika na Zemlji, biti potreban još jedan satelit. Lansiranje drugog satelita „Arktika-M“ planirano je za 2023. godinu, navode iz Roskosmosa.

Područje Arktika predstavlja jedno od najvažnijih ekonomskih područja za Rusiju s obzirom na to da se ovde nalaze i ogromne zalihe nafte i plina.

Izvor: T a n j u g / RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva